Belföld

Publicus Intézet: Sokéves csúcson az elégedetlenek aránya

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 6. 7:18

Az áprilisi parlamenti választások óta 25 százalékkal nőtt a pesszimisták aránya. 

A megkérdezettek 71 százaléka inkább elégedetlen azzal, ahogyan az országban mennek a dolgok – derült ki a Publicus Intézet a Népszava számára készített közvélemény-kutatásából.

Mint írják: 2015 nyara óta nem voltak ilyen kevesen azok, akik szerint jó az irány, az áprilisi parlamenti választások óta 25 százalékkal nőtt a pesszimisták aránya. Tízből hét kormánypárti szavazó még mindig pozitívabban látja a helyzetet, az ellenzékieknek viszont 99, a bizonytalanok egyre népesebb táborának pedig 80 százaléka szerint rossz az irány.

Július óta ugyan az összes megkérdezett között 4 százalékkal, 28 százalékra nőtt a Fidesz-KDNP szavazóinak aránya, ami 9 százalékkal alacsonyabb, mint a választások után, májusban mért adat. Az ellenzék azonban nagyon keveset tud profitálni a kormánypártok népszerűségvesztéséből, a parlamenti voksoláshoz képest mindössze 2 százalékot tudtak erősödni a választáson együtt induló pártok, melyek most 24 százalékon állnak. 

Százból 42-en jelenleg nem tudnak pártot vagy legalább politikai oldalt választani.

A biztos szavazók pártválasztók között 48 százalékot kapna a Fidesz-KDNP, az áprilisban szövetséges ellenzéki pártok pedig 40 százalékra számíthatnának. A Mi Hazánk Mozgalom 5 százalékon áll, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig a parlamenti bejutási küszöb alatt, 4 százalékon.

Nyitókép: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Belföld#publicus intézet#közvélemény-kutatás#fidesz#ellenzék#összefogás#mmm

Címlapról ajánljuk