Belföld

Győztek a civilek, nem épül kikötő a balatonföldvári strandon

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 6. 21:32

A kikötő kettévágta volna a fürdőhelyet.

Hatályon kívül helyezte a bíróság a hatalmas e- (azaz elektromos hajók fogadására alkalmas) kikötő építési engedélyét – tájékoztatta a 24.hu-t a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület, amely két éve támadta meg a Pécsi Közigazgatási Bíróságon a Veszprém megyei Kormányhivatal határozatát.

A kormányhivatal engedélyezte volna, hogy a balatonföldvári Nyugati strand területén, a fürdőhelyet kettévágva egy 175 hajó befogadására alkalmas kikötő épüljön.

Az egyesület azt írta, a bíróság az önkormányzat szabályzata alapján hozta meg döntést, vagyis úgy ítélte meg: ha a Nyugati strandra kikötő épül, akkor annak törvényben rögzített funkciója megváltozik. Az építendő két mólószár által bekerített területen fürdeni tilos, tehát közel 100 méter partszakasz válna fürdőzésre alkalmatlanná.

Az egyesület közölte: a tagság nem kikötőépítés-ellenes, csupán a helyszínválasztást kifogásolták, az eljárás során pedig az évi negyvenezer strandlátogató érdekeit képviselték a 175 hajótulajdonos bérlővel, a tulajdonossal és a balatonföldvári önkormányzattal szemben.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

#Belföld#balatonföldvár#kikötő#strand#mosolygó balatonföldvárért egyesület#per

Címlapról ajánljuk