Belföld

Megérkezett Budapestre az új amerikai nagykövet, akit Szijjártó Péter már az érkezése előtt kritizált

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 2. 12:02

David Pressman hamarosan átadja megbízólevelét Novák Katalinnak.

Megérkezett Budapestre David Pressman, az USA új magyarországi nagykövete, adta hírül a nagykövetség.

Érkezését követően Pressman így nyilatkozott: Országaink szövetségesként együtt küzdenek a legfontosabb gazdasági és biztonságpolitikai problémák megoldása érdekében.  Minden eddiginél fontosabb, hogy kétoldalú kapcsolataink közös értékeinkre építve tartalmasak és erősek legyenek. Pressman nagykövet kiemelte, hogy nehéz időket élünk.  „Mindennél fontosabb, hogy ilyenkor a barátok összetartsanak.  Az  Egyesült Államok Magyarország és a magyar emberek barátja.”  

Arról is beszélt: fiatalabb korában Magyarországon keresztül ismerte meg Európát. Rubik Ernő nevét is felhozta, a mai politikai helyzetet egy Rubik-kocka megoldásához hasonlította.

Pressman hamarosan átadja megbízólevelét Novák Katalin államfőnek, és ettől fogva rendkívüli és meghatalmazott nagykövetként fogja ellátni feladatait.  

Pressman nagykövet korábban az Egyesült Államok különleges politikai ügyekért felelős ENSZ-nagykövete volt. Az Egyesült Nemzetek Szervezetében Pressman nagykövet képviselte az Egyesült Államokat az ENSZ Biztonsági Tanácsában, és ő vezette az amerikai tárgyalásokat számos, a nemzetközi békét és biztonságot érintő fenyegetéssel kapcsolatban, különös tekintettel az Európát, Oroszországot, Kelet-Ázsiát és a csendes-óceáni térséget, valamint Afrikát érintő kérdésekre.    

Korábban arról írtunk: Szijjártó Péter már ki is kérte magának Pressman egyes kijelentéseit. A diplomata szenátusi meghallgatásán arról beszélt még júniusban: „Kína és Oroszország nyilvánvaló befolyása Magyarországon – és a kormányában – komoly aggodalomra ad okot”.

Nyitókép: US Embassy Budapest / Facebook

#Belföld#usa#nagykövet#david pressman#szijjártó péter#novák katalin

Címlapról ajánljuk