Belföld

„Itt állunk talpig gyászban a tanév első napján” – évnyitót tartott a Pedagógusok Szakszervezete

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 1. 15:38

A szakszervezet a nemzetközi közvéleményhez fordul a kormány elhibázott oktatáspolitikája miatt. 

Megtartotta a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a szokásos évnyitóját. A résztvevőket előzetesen arra kérték, hogy 

fekete esernyővel érkezzenek, hogy ezzel hívják fel a figyelmet az oktatás halasztást nem tűrő gondjaira.

A rendezvényt – amelyet élőben közvetítettek a szakszervezet Facebook-oldalán – Szabó Zsuzsa elnök nyitotta meg egy beszéddel, amelyben elmondta, pedagóguscsaládból származik. Emlékszik a családja csillogó tekinteteire, amikor bejelentette, hogy tanár lesz. „Bár sosem fizették túl a pedagógusokat, akkor még megbecsült szakma volt. Ma odáig jutottunk, hogy pedagógusok azt tanácsolják tanítványaiknak, hogy ne legyenek pedagógusok. Az indokokat mindenki ismeri” – mondta. 

Már 2019-ben ígéretet tettünk: addig nem csukjuk össze a fekete esernyőket, amíg a követeléseink nem teljesülnek. Azóta tüntettünk, sztrájkoltunk, követeltünk kockás ingben, hangosan és csendesen, esernyőkkel és zászlókkal… A kormány végre észrevette az oktatás gondjait, de elfordította a fejét. És most itt állunk szeptember elsején, a tanév kezdetén, talpig gyászban

– mondta Szabó Zsuzsa, aki közölte: miután a hazai nyilvánosság már ismeri az oktatás minden baját, a nemzetközi közvéleményhez fordulnak újonnan kiadott kiáltványukkal. 

Ebben többek között azt írják:

  • A magyar kormány tudatosan alacsonyan tartja az oktatásban dolgozók bérét. A pedagógusok fizetése az OECD-tag uniós országok közül nálunk a legalacsonyabb, az egyéb felsőfokú végzettségűek fizetésének csupán nagyjából 60 százalékát teszi ki. A PSZ követeli, hogy a bérek érjék el a diplomás átlagbér legalább 90, majd 100 százalékát. A fizetés legyen értékálló, kövesse az inflációt.
  • A magyar kormány nem akar szembesülni azzal, hogy a pályakezdő pedagógusok nem tudnak megélni. Fizetésük nettóban egy 500 eurós bankjegy, erre a pénzintézetek még hitelt sem adnak. Közben évente több ezren mennek nyugdíjba, de a megalázó kezdő fizetések miatt nincs utánpótlás.
  • A magyar kormány tétlenül nézi, hogy az alacsony fizetések mellett az oktatásban dolgozók óraszáma, munkaterhe az egyik legmagasabb az Európai Unióban. A túlmunkát nem fizetik ki, a dolgozók nagy része kénytelen másod- és harmadállást vállalni.
  • A magyar kormány nem becsüli meg azokat sem, akik segítik a pedagógusok munkáját. Ők nélkülözhetetlenek az óvodákban és iskolákban, mégsem kaptak 2008 óta érdemi béremelést. 
  • A magyar kormánynak nincs terve az egész országot sújtó tanárhiány megoldására. Csaknem 16 ezer pedagógus hiányzik a magyarországi óvodákból és iskolákból. Már az általános iskolák ötödében képesítés nélkül is dolgoznak pedagógusok, akik nem helyettesíthetik a szaktanárokat. Szülők ezrei nézik tehetetlenül, hogy gyermekeik lyukas órái hétről hétre szaporodnak nemcsak vidéken, hanem a fővárosban is.
  • A magyar kormány hibája, hogy nő a szakadék a tehetősebb és a szegényebb szülők gyermekei között: akik megtehetik, magániskolákban vagy egyházi intézményekben taníttatják gyermekeiket a jobb körülmények miatt, hiszen az egyházi intézmények több támogatást kapnak, mint az államiak. Közben az ott dolgozók sem keresnek sokkal jobban.

A PSZ most a hazai és nemzetközi jogi fórumokhoz fordul. Úgy vélik, hogy a kormány – ahelyett, hogy az állami költségvetésből emelné az oktatásban dolgozók bérét – az Európai Bizottságra, a magyarországi baloldali politikusokra és nyugati szövetségeseire mutogat. 

Cselekvőképtelenségét évek óta kommunikációs trükkökkel álcázza. Mindezen tényekből a hazai és a nemzetközi közvélemény is meggyőződhet, hogy a magyar kormány – legsúlyosabb bűneként – még gyermekeink jövőjét is képes feláldozni. Ezért minden felelősséget vállalnia és viselnie kell

– tették hozzá. A kiáltvány teljes terjedelmében ide kattintva olvasható

Nyitókép: RTL Klub

#Belföld#psz#pedagógusok szakszervezete#évnyitó#tanárok#oktatás#iskola

Címlapról ajánljuk