Már 70 majomhimlős esetet azonosítottak MagyarországonÁltalános állapotuk megfelelő, kórházi kezelésre egyikük sem szorul.
Belföld

Már 70 majomhimlős esetet azonosítottak Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 1. 15:16

Általános állapotuk megfelelő, kórházi kezelésre egyikük sem szorul.  

Újabb hat embernél igazolta a majomhimlő-fertőzést a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), velük együtt már 70 ember esetében mutatták ki a betegséget Magyarországon – közölte az NNK csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták: a múlt héten igazolt fertőzöttek 29 és 43 év közötti, fővárosban élő férfiak. Általános állapotuk megfelelő, kórházi kezelésre egyikük sem szorul.  

A területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi betegnél járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez.

A betegség általános, nem specifikus tünetekkel – lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal, hátfájdalommal, fejfájással, fáradtsággal –, illetve a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1-3 nappal a bevezető tünetek után bőrkiütések jelennek meg. 

A kiütések sok esetben először az arcon, majd a tenyéren és a talpon fordulnak elő, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is.

Nyitókép: Phil Nijhuis/MTI/EPA/ANP

 

#Belföld#majomhimlő#statisztika#járvány#nemzeti népegészségügyi központ

Címlapról ajánljuk