Belföld

Az SZFE-ről kirúgott Karsai György „vicces, de inkább alpári” leveleket kapott Rátóti Zoltántól

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 29. 16:24

Rátóti rektor a múlt héten menesztette Karsai Györgyöt a színművészeti doktori iskolájának éléről. 

Néhány nappal ezelőtt azonnali hatállyal felfüggesztették Karsai Györgyöt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetőjét. A döntést Rátóti Zoltán rektor hozta meg. Karsai azt mondta: a rektor korábban jelezte, hogy találkozni szeretne, majd indoklás nélküli, egyoldalú felmondást adott át neki, amit nem írt alá. Amikor Karsai indoklást kért, így válaszolt: „nem tartozom magyarázattal”.

Karsai most egy interjúban mesélt a 444-nek a kirúgásának körülményeiről. A klasszika-filológus, színháztörténész, irodalomtörténész végzettségű szakember elmondta, a modellváltás után is maradt a Doktori Iskola vezetője – ezzel együtt bírálta az új vezetést –, de mindig a levegőben lógott, hogy elbocsáthatják. 

„Számítani nem számítottam rá, de készen álltam arra, hogy bekövetkezhet, ami ellen mit sem tehetek, hiszen ez egy alapítványi fenntartású intézménnyé vált. Most éppenséggel tényleg nem volt várható. Amikor ez a meghívás érkezett a rektori találkozóra, rákérdeztem, hogy mi lesz a téma, hogy fölkészülhessek – hiszen ez azért szokatlan meghívás volt –, és azt a választ kaptam postafordultával, hogy nyugodtan menjek, semmi olyan nem lesz, amire készülni kellene” – mondta Karsai. 

Karsainak Rátóti kinevezése óta nem volt személyes kapcsolata a rektorral, leveleket azonban váltottak. 

Levelezés volt, aminek időnként a hangneme, mondhatnám, hogy vicces, de inkább alpári volt, szóval nem volt kellemes. Ott szerepelt először ez a mondata, amit úgy látszik, azóta szokásává vált nehéz helyzetekben ismételgetni, hogy »nem tartozom válaszadással«.

Karsai még nem tudott arra a kérdésre válaszolni, hogy tervez-e valamilyen munkajogi lépést a kirúgása miatt, ugyanakkor az ő menesztésével a hallgatók járhatnak rosszul. 

„Folyamatban vannak doktori védési procedúrák, amelyekben én természetesen nagyon is érintett vagyok mint bizottsági elnök, mint opponens, illetve mint témavezető is. És ha az azonnali hatály azt jelenti, hogy ezekben sem vehetek már részt, akkor sok minden legalábbis csúszhat, illetve jelen pillanatban lehetetlenné válik. Ezzel pedig tényleg sérülnek a hallgatók jogai, ami viszont ellentmond még a rektor úrra is érvényes szmsz-nek, amely szerint a legfőbb feladata a hallgatók érdekei fölötti felügyelet” – mondta. Hozzátette, nem ő itt a fontos, hanem az a pozíció, amit betölt a védési folyamatokban, mert azokat nem lehet csak így, egy héttel előtte keresztbe húzni. 

Nyitókép: RTL Klub

 

#Belföld#karsai györgy#rátóti zoltán#szfe#kirúgás#doktori iskola

Címlapról ajánljuk