Belföld

Végelgyengülésben elhunyt Santana zsiráf, a budapesti állatkert legidősebb lakója

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 29. 18:00

Santana volt az egyik legbarátságosabb a zsiráfok közül. 

Ezt a hetet egy szomorú hírrel kell kezdenünk, a hétvégén ugyanis sajnos elhagyta az árnyékvilágot Állatkertünk legidősebb, és egyben Európa egyik legkorosabb zsiráfja, Santana, aki éppen negyedszázada volt kertünk lakója

– közölte a budapesti állatkert

Santana népszerű állat volt, évtizedeken keresztül gondoskodtak róla az állatkert munkatársai, akik a szívükbe zárták őt.

Santana 1996. július 22-én született a csehországi Liberec állatkertjében, és egyéves korában került Budapestre. Termékeny zsiráfanyaként az évek során számos utódnak adott életet és nevelt fel sikeresen. Persze miután már a húszéves életkort is betöltötte, egyre gyakrabban voltak érzékelhetők annak jelei, hogy Santana már idős korba lépett – tették hozzá. 

A természetben a zsiráfok általában 10-15 évig élnek, és a ritka kivételnek számító, matuzsálemi korú állatok sem szoktak húszas éveik közepénél tovább élni. Az állatkertekben a 20-25 éves élettartam sem rendkívüli, de azért az ennél idősebb állatok már kifejezetten aggnak számítanak. Santana a maga bő 26 évével tehát ha nem is rekorder, tekintélyes kort ért meg. 

Az állatkert arról is írt, hogy a zsiráfra a gondozók és az állatorvosok különösen figyeltek, annál is inkább, mert az elmúlt években visszatérő mozgásszervi problémái voltak, elsősorban az életkorral összefüggő porckopás miatt. Talán a nagyközönség is látta néhány alkalommal, hogy ilyenkor bizony sokat sántikált. Az elmúlt években folyamatosan porcregenerációs kezelést kapott, ami meg is hozta a kívánt eredményt, a sántítás elmúlt, ami sokat számított Santana időskori életminősége szempontjából. 

Az idő kerekét azonban semmilyen kezelés nem tudja visszaforgatni, sem pedig megállítani. Santana halálát így végelgyengülés okozta. Utolsó óráiban előbb a végtagjai mondták fel a szolgálatot, végül pedig a keringés összeomlása volt a halál beálltának közvetlen oka. A boncolás sem mutatott mást, mint amire egy ilyen korú állatnál számítani lehet.

Az állatkert hozzátette, hogy fontosnak tartják a kegyeleti szempontokat is, például azt, hogy az állatra szebb pillanatai alapján emlékezzen mindenki: ennek megfelelően noha az intézmény kamerái megörökítették Santana utolsó óráit, az állatkert ezt a felvételt nem szeretné közzétenni. 

„Zsiráfcsapatunk tagjai közül Santana volt az egyik legbarátságosabb. Részben a természete, részben pedig a korával összefüggő tapasztalat miatt is. A rendszeresen megtartott esti sétákon is, amikor a vezetett csoportokkal gyakran szoktuk meglátogatni Állatkertünk legmagasabb lakóit, mindig Santana volt az, akivel a leginkább lehetett barátkozni. Így aztán aligha kétséges, hogy nemcsak a vele éveken, évtizedeken át együtt dolgozó állatkerti munkatársaknak, hanem nagyon sok látogatónknak is nagyon fog hiányozni” – tették hozzá a nekrológban. 

Nyitókép: Fővárosi Állat- és Növénykert / Facebook 

#Belföld#zsiráf#santana#állat#állatkert#budapesti állatkert

Címlapról ajánljuk