Belföld

Válság: egyre többen válnak meg kedvencüktől megélhetési okokból, megteltek a menhelyek

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 29. 21:36

Több menhely várólistára teszi a befogadandó gazdás állatokat, mert a menhelyek megteltek a kóbor és bajba jutott kutyákkal, macskákkal. De lovaktól, kecskéktől is megválnának gazdáik.

A romló gazdasági környezet miatt egyre többen vannak olyanok, akik már nem tudják a kedvtelésből tartott állataikat ellátni – írja az atv.hu. A menhelyek üzemeltetői közül többen is az mondták az ATV Híradónak, hogy növekszik azok száma, akik kutyáikat, macskáikat azért viszik az állatvédőkhöz, mert már nincs pénzük állateledelre.

Tóthné Kovács Hajnalka, a Lassie Állatmenhely állatgondozója elmondta, találkozott már olyan esettel, hogy egy gazdának három kiskorú gyermeke volt, a nevelési segélyt nem kapta meg, és nem tudta egyszerre fizetni a gyerekeket és a három befogadott kutyáját, ezért szerette volna beadni a menhelyre az állatokat. Tóthné Kovács Hajnalka ugyanakkor hozzátette, hogy erre nekik nincs kapacitásuk, mert teljesen tele vannak. 

A nagykanizsai állatmenhelyen már csak az utcán összeszedett kóbor állatokat tudják azonnal elhelyezni. „Sajnos most már sok kutyának várólistája van, tehát gazdás kutyákat csak bizonyos idő után tudunk befogadni. Kóbor, illetve bajban levő kutyákat természetesen igyekszünk minél előbb és minél gyorsabban elhelyezni, de a gazdás kutyáknak várniuk kell nálunk is” – árulta el Skanecz Tamás, a Nagykanizsai Állatmenhely telepvezetője.

A menhelyek üzemeltetői azt mondják, hogy az energiaköltségek emelkedése őket is sújtja. Egy pécsi menhelyre már lovat, kecskét és más házi állatot is vittek. Farkas Tamás, a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke elárulta, hogy több alkalommal találtak kecskét is az elmúlt időszakban, ami arra utalhat, hogy már a haszonállatok tartása is egyre nehezebb.

A szakemberek egyébként az ivartalanítás fontosságára hívják fel a gazdák figyelmét. Erre többször indítottak már akciókat, amikor a beavatkozással járó állatorvosi költségek egy részét az állam átvállalta.

Nyitókép: fortise / Getty Images

#Belföld#állattartás#kutya#macska#menhely#drágulás

Címlapról ajánljuk