Belföld

1,2 millió anyából 60 ezren kaptak adómentességet a sok gyerekük miatt

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 28. 10:29

A négy- vagy többgyerekeseknek járó szja-mentesség révén összesen 25 milliárd forint maradt az érintetteknél.

Tavaly mintegy 59 ezer négy- vagy többgyermekes anya mentesült a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség alól, 

az adómentesség 2021-ben 25 milliárd forintot hagyott az érintetteknél 

– közölte Tállai András az MTI-vel. Ez azt jelenti, hogy egy főre vetítve nagyjából 415 ezer forintot jelent a kedvezmény. A nagycsaládosoknál az adómentesség révén 2020-hoz képest 2021-ben 3,5 milliárd forinttal maradt több – tette hozzá a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A KSH adatai szerint összesen több mint 1,2 millió nőnek van gyereke, így ez a kedvezmény csak egy szűk kört érint. (Más adókedvezmények ugyanakkor vonatkoznak a többi családosra is.)

Tállai András emlékeztetett, hogy 2020. január 1-től már egyetlen fillér személyi jövedelemadót (szja) sem kell fizetniük a kereső tevékenységből származó jövedelmük után azoknak a nőknek, akiknek négy vagy több gyermekük van.

A mentesség az adóelőlegből is érvényesíthető, így az adatokból az is kiolvasható, hogy hónapról hónapra egyre többen éltek a lehetőséggel. Míg az intézkedés bevezetésének első hónapjában, 2020 januárjában 38 ezer, addig például 2021 decemberében már több mint 49 ezer anya érvényesítette a kedvezményt az adóelőlegéből. Tavaly 58 600 négy- vagy többgyermekes anya kapott szja-mentességet. 

A kedvezmény nemcsak a vér szerinti, hanem az örökbe fogadott gyermek után is jár, a felnőtt gyerekeket is figyelembe kell venni, és emellett is igénybe lehet venni a családi kedvezményt. Az anya vagy a saját munkavállalói járulékából, vagy az apával közösen érvényesítheti a kisebbek után járó gyermekkedvezményt.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

#Belföld#családtámogatás#szja-mentesség#adókedvezmény#nagycsaládosok

Címlapról ajánljuk