Belföld

Palkovics László miután elküldte az OMSZ két vezetőjét: Nem voltam ott az operatív törzs ülésén, nem járok tűzijátékra sem

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 24. 13:48

Nem a tűzijáték miatt küldték el az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőit, ez csak egy eleme a kérdésnek, állítja a miniszter.

A Mandinernek adott interjút Palkovics László ipari és technológiai miniszter, miután hétfőn kiderült: elküldte az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjét.

Arra a kérdésre, hogy pontosan mi volt a probléma Radics Kornélia és Horváth Gyula munkájával, a miniszter azt mondta:

Tudós ember nem ítéli meg a kollégái tevékenységét, miniszterként azonban feladatom, hogy egy intézmény megfelelő működéséhez biztosítsam a feltételeket.  Az OMSZ működésében voltak hiányosságok az elmúlt években. 

Palkovics László kiemelte: Magyarország számára az egyik legnagyobb kihívás az energiafüggetlenség megteremtése, emellett az ország vállalása, hogy 2050-re klímasemlegesek leszünk, így át kell térni megújuló energiákra. Napenergia esetében ismernünk kell, hogy mikor tudjuk az energiaforrást igénybe venni, tette hozzá.

Magyarázata szerint a napelem akkor működik, amikor éppen süt a nap, a napsütés nélküli időszakokban pedig valamilyen energiaforrást be kell kapcsolni a folyamatba. Az ilyen kiegyenlítő energiaforrások használata viszont nagyon drága, különösen, ha nem itthonról szerezzük be. Szerinte a naperőművek tulajdonosai jelenleg az esetek nagyjából 30 százalékában nem találják el azt, hogy az adott időintervallumban mennyi energiát tudnak majd a hálózatra „feladni”. 

Ők a hozzájuk befutó információk alapján tudnak dönteni, amelyek jelentős részben az OMSZ-től származnak. Az országos előrejelzések mellett pontosabban kellene tehát ismerni, hogy adott helyen adott időben milyen lesz az időjárás

– fogalmazott. Arra is kitért, hogy a légiforgalmi szolgálattal sem volt gördülékeny a szervezet együttműködése. 

Arra a kérdésre, hogy a vezetők menesztésének volt-e köze az OMSZ augusztus 20-i előrejelzéséhez, ami a tűzijáték elmaradását eredményezte, a miniszter úgy reagált:

Nem voltam ott az operatív törzs ülésén, egyébként nem járok tűzijátékra sem, de kétségtelen: az ilyenfajta tevékenységnek óhatatlanul van rizikója.

Hozzátette: kiértékelik, hogy miért nem sikerült most, a mulasztás azonban csupán egy elem volt az imént felsoroltak között, nem ez volt a döntés oka. 

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#palkovics lászló#tűzijáték#országos meteorológiai szolgálat#omsz

Címlapról ajánljuk