Belföld

Novák Katalin az Európai Uniónak üzent Szent István ünnepén

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 20. 12:35

„Együttműködésünk és megértésünk előfeltétele, hogy ne zsaroljanak bennünket. Se a minket megillető pénzzel, se a magyarok által elutasított ideológiákkal” – mondta az államfő.

Magyarország sorsának Európa sorsával való egybeforrottságát hangsúlyozta a köztársasági elnök szombaton Székesfehérváron, az augusztus 20-i állami ünnepen tartott beszédében – tájékoztatott az állami hírügynökség.

„Szükségünk van az európai országok közösségére, és nekik is szükségük van ránk” – mondta Novák Katalin, aki kiemelte, hogy amikor szerinte a kontinens nagyhatalmak küzdőterévé válhat, „egymásnak kell vetnünk a vállunkat”, közös döntéseket kell hozni, olyan közös európai döntéseket, amelyek a közös jót szolgálják.

A Népszava tudósítása szerint a Magyarországgal szembeni jogállami kritikák miatt visszatartott uniós forrásokra utalva Novák Katalin azt mondta:

Együttműködésünk és megértésünk előfeltétele, hogy ne zsaroljanak bennünket. Se a minket megillető pénzzel, se a magyarok által elutasított ideológiákkal. Magyarország növelni akarja Európa erejét, fel akarja erősíteni Európa hangját. Így van esélyünk megvédeni az európai embereket, és megőrizni mindazt a történelmünkből és kultúránkból, ami Európát naggyá tette

– közölte a köztársasági elnök.

Nyitókép: Illyés Tibor / MTI

#Belföld#novák katalin#augusztus 20#államfő#ünnepi beszéd#európai unió

Címlapról ajánljuk