Belföld

Évente 30 ezer olyan esethez riasztják a mentőket, amikor nem kell senkit sem kórházba szállítani

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 18. 7:53

A külföldi példák azt mutatják, hogy az ilyen eseteknél praktikus kerékpáros mentőtiszteket vagy ápolókat alkalmazni, ők ugyanis hamarabb a helyszínre érnek. 

A mentősök évente csaknem 30 ezer olyan esethez mennek ki, amely után a beteget vagy a sérültet nem kell kórházba szállítani – válaszolta a Telex kérdésére az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). 

A lap azért kereste meg a mentőszolgálatot, hogy kiderüljön, milyen feladatok várhatnak majd a kerékpáros mentőegységekre

A 112-es központi segélyhívóra tavaly összesen 1,6 millió hívás érkezett a mentőkhöz, az esetek több mint háromnegyedében pedig valamelyik mentőegység tényleges beavatkozása is szükséges volt.

  • Ezek közül az esetek 21 százalékában kellett rohamkocsit vagy esetkocsit küldeni. A legsúlyosabb esetek ellátására való, legjobban felszerelt rohamkocsin sürgősségi (oxyológus) orvos vagy más szakorvos és mentőápoló dolgozik a sofőr mellett. Az esetkocsin magasabban képzett mentőtiszt és egy mentőápoló dolgozik.
  • A feladatok 79 százalékában elegendő volt mentőgépkocsit küldeni, amelyen egy mentőápoló megy ki a beteghez.

A külföldi példák azt mutatják, hogy a kerékpáros mentőtisztek vagy mentőápolók hamarabb ki tudnak érni az esetekhez a nagyvárosi dugókban vagy az autóval nehezen megközelíthető helyeken. 

Erre a szolgálatra a jelenleg is aktív, szakképzett dolgozók jelentkezhetnek. A részleteket most alakítják ki, a kerékpárosok riasztását protokoll fogja szabályozni. A tesztüzem heteken belül megkezdődhet, a rendszerszerű működést 2023 tavaszától tervezik.

Az OMSZ közben egy videóban be is mutatta az első hazai biciklis mentőst

Nyitókép: Londonban már működik kerékpáros mentőegység – Fotó: Steve Parsons/PA Images/Getty Images 

#Belföld#mentő#biciklis mentősök#egészségügy#országos mentőszolgálat#mentők

Címlapról ajánljuk