Belföld

Guardian: A magyar kormány módszeresen befolyásolja a magyar bíróságok munkáját

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 14. 14:28

Vasvári Csaba, az Országos Bírói Tanács szóvivője osztotta meg tapasztalatait az Observerrel.

A Guardian Vasvári Csabát, a Fővárosi Törvényszék bíróját idézve arról ír, hogy az Orbán-kormány rendszeresen megpróbálja befolyásolni a bíróságokat. Vasvári, aki egyébként az Országos Bírói Tanács szóvivője, azt mondja, hogy neki és a kollégáinak rendszeresen szembe kell nézniük a befolyásolási kísérletekkel. Vasvári azt állítja, hogy ezek a nyomásgyakorlások kívülről és belülről is rendszeresen érkeznek.

Csak egy átlátható és meritokratikus rendszert akarunk

– idézik az Observernek nyilatkozó Vasvári Csabát.

Vasvári szerint a politikai nyomásgyakorlás minden oldalról érkezik, de ezek a kísérletek nagyrészt a 12 éve hatalmon lévő kormányoldalhoz köthetők.

Vasvári egyértelmű belső befolyásolási kísérletként értelmezi a Völner Pál-ügy körülményeit, amikor Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Karának elnöke kapcsolatait felhasználva igyekezett közbenjárni a Fővárosi Törvényszék elnökénél annak érdekében, hogy egy magyar bírót távolítsanak el pozíciójából.

A Végrehajtói Kar elnöke személyes találkozót kért és kapott dr. Tatár-Kis Pétertől, a Fővárosi Törvényszék elnökétől, ahol a Pesti Központi Kerületi Bíróság egyik bírájának „ellehetetlenítését” szorgalmazta.

A Völner-Schadl-ügyről írt cikkeink itt olvashatók.

Vasvári azt is nehezményezte, hogy az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének bírói kinevezései nem átláthatók, a kormány által létrehozott hivatalt már többször is kritizálták nemzetközi jogvédő szervezetek, amiért túl sok hatalmat adnak a végrehajtó hatalom kezébe.

Az OBH elnöke a magyar bírósági rendszer irányításáért felelős, de az Európai Bizottság és az Európa Tanács szerint ez a politikai alapon kinevezett személy túl nagy befolyással rendelkezik.

A Legfelsőbb Bíróság elnökének, Varga Zsolt Andrásnak a feleségét például annak ellenére nevezték ki az OBH élére, hogy a szavazáson kevesebb voksot kapott, mint a riválisa. Akárhogy is, Kovács Helga Mariann a Fővárosi Ítélőtábla politikailag kényes ügyekkel foglalkozó bírói testületének élére került.

Ha bárkinek az érdeke ellenkezik a kormány érdekével, akkor megvan rá az esély, hogy a hatalom megpróbál majd nyomást gyakorolni a bíróságra.

– mondta Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

Demeter szerint a politikai befolyásolás veszélye leginkább menedékkérőkel, az LMBTQ-emberekkel, a civil szervezetekkel és a független médiával kapcsolatos ügyeknél fordulhat elő.

Nyitókép: Michael Gruber / Getty Images

#Belföld#vasvári csaba#fővárosi törvényszék#magyar kormány#befolyásolás#bíróság

Címlapról ajánljuk