Belföld

Van egy erdőkért felelős államtitkár, és meg is szólalt a fakitermelés könnyítése ügyében

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 14. 11:01

Zambó Péter szerint a rendeletmódosítás után is ellenőrizni fogják a fakitermelést az állami és a magánerdőkben, és egyébként is több millió köbméter tartalék van a rendszerben.

Az erdészeti, a természetvédelmi hatóság és a nemzeti parkok szakemberei a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet módosítása után is ugyanúgy ellenőrizni fognak minden fakitermelést, mint eddig – mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a Kossuth rádióban vasárnap reggel.

Zambó Péter azt mondta, minden benyújtott fakitermelési terv előtt helyszíni bejárást tartanak a szakemberek, és vagy engedélyezik az erdőgazdálkodónak a fakitermelést, vagy sem.

„Amit most a (jog)szabályokban megnyitottunk, az a vészhelyzetre vonatkozó intézkedéseket vetíti előre, ha viszonylag gyorsan nagy mennyiségű fára lenne szüksége lenne az országnak” – fogalmazott az MTI szerint.

Az éves tervek szerint az év hátralévő részében 1,3 millió köbméter tűzifa kitermelését fogják elvégezni az állami erdőgazdálkodók, emellett számítanak magánerdő-gazdálkodók által kitermelt tűzifára is – tette hozzá. Ami az akácfát illeti, jelenleg 3,8 millió köbméternyi kitermelésére van legális lehetőség, nem védett és nem naturás (azaz Natura 2000 minősítésű) területen. Ha szükség van rá, akkor ezeket a területeket veszik előre – mondta Zambó.

Van egy erdészeti államtitkár, és meg is szólalt a fakitermelés könnyítése ügyében
Zambó Péter középen – fotó: Varga György/MTI

Magyarországnak nagyjából 400 millió köbméter élőfakészlete van, ennek gyarapodása átlagosan 13 millió köbméter évente. Ebből a 13 millió köbméterből termelnek ki az állami és a magánerdő-gazdálkodók közel átlagosan 8-8,5 millió köbmétert évente, amiből 3-4 millió köbméter tűzifa – ismertette. Tehát 

közel 4-4,5 millió köbméter tartalék van a rendszerben.

Szerinte az sem fog gondot okozni, hogy két héttel előrébb hozták a kitermelési idő kezdetét, a folyamatot meg lehet kezdeni most augusztusban is a talaj és a madárvilág károsítása nélkül. Ezzel az előrehozott termeléssel 100-150 ezer köbméter fát lehet letermelni, így 90 nap múlva ez a mennyiség már száraz tűzifaként kerülhet piacra.

A magánerdőkben szintén ellenőrzi majd a kitermelést a hatóság – ígérte az államtitkár.

Nyitókép: 2021. novemberi kép a Bükkben – Vajda János/MTI

 

#Belföld#erdő#favágás#fakitermelés#energiaválság#zambó péter#fairtás#erdőgazdálkodás#akácfa

Címlapról ajánljuk