Belföld

Orbán Balázs szerint az erdők megújítása miatt kell megkönnyíteni a fakitermelést

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 12. 8:34

Orbán Viktor politikai igazgatója szerint a tűzifarendelet alapján csak a „túltartott, nem őshonos erdők” lesznek kivághatók. Eddig erről szó sem volt, és a rendeletből sem derült ki.

Kommentben reagált Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára Ungár Péter LMP-elnök Facebook-posztja alatt arra, hogy az ellenzéki politikus szerint a tűzifarendelet alapján „a Fidesz zöld fordulata hazugság volt” – vette észre a 444. A rendelet megkönnyíti a fakitermelést a magyarországi természetvédelmi területeken annak érdekében, hogy a gázárak drasztikus emelkedése miatt megnőtt tűzifaigényt kielégítsék.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő legutóbb azzal védte meg a rendeletet, hogy annak szabályai csak akkor lépnek életbe, „ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem lehet a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani”. A jogszabály azonban ilyen kitételt nem tartalmaz.

Orbán Balázs most szintén olyan magyarázattal áll elő, amit szövegszerűen nem tartalmaz a tűzifarendelet. Az államtitkár szerint a rezsicsökkentésnek és a korszerűsítési programoknak köszönhetően drasztikusan lecsökkent a tűzifa iránti igény Magyarországon.

Nagyságrendileg dupla annyi fa termett (13 millió köbméter) itthon évente, mint amit elhasználtunk (6,5 millió köbméter). Ez pedig mára oda vezetett, hogy az erdők jelentős része úgynevezett túltartott erdő. Ráadásul ezek jellemzően nem őshonos, azaz rövid távú gazdasági érdekek mentén telepített fajtákból állnak, s amelyek a hazai erdőállomány közel 40 százalékát teszik ki

– írta Orbán Balázs.

Az államtitkár szerint ez az állapot nem fenntartható, ugyanakkor épp a korábbi évek csökkenő kereslete miatt nem lehetett gazdaságos körülmények között változtatni rajta. A megnövekedett kereslet viszont lehetőséget teremt, hogy a meglévő, túltartott erdőállomány minél nagyobb részét „új, egészségesebb szerkezetű, életerős, őshonos fajokból álló, hosszú távon hasznosítható, tarvágás nélkül is megújítható erdőkre cseréljük”. Hozzátette, ha ez nem történik meg, nem marad Magyarországon más, csak elaggott, pusztuló erdőség.

Nyitókép: Orbán Balázs – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#erdő#tűzifa#orbán balázs

Címlapról ajánljuk