Élőláncokat akar létrehozni az LMP, hogy mindenhol megakadályozzák az erdőirtást – a tűzifarendelet ellen tüntettek BudapestenTöbb mint ötezer ember demonstrált a Vértanúk terén. A szervezők a következő tüntetés időpontját is bejelentették.
Belföld

Élőláncokat akar létrehozni az LMP, hogy mindenhol megakadályozzák az erdőirtást – a tűzifarendelet ellen tüntettek Budapesten

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 12. 18:02

Több mint ötezer ember demonstrált a Vértanúk terén. A szervezők a következő tüntetés időpontját is bejelentették. 

Tiltakozás az erdeink tarvágása ellen és a nemzeti parkok területének eladása ellen címmel tartott tüntetést az LMP-Magyarország Zöld Pártja pénteken délután Budapesten, az Agrárminisztérium előtt. 

„Pontosan tudjuk, hogy az ellenzéki pártok most nem túl népszerűek, meg is értjük, hogy miért. Azonban mi egy zöld párt vagyunk, azért jöttünk létre, hogy megvédjük a természeti értékeinket. Kötelességünk mindent megtenni az erdőirtások megakadályozása érdekében, azért kapunk az adófizetők pénzéből állami támogatást, hogy abból most színpadot béreljünk, szórólapot nyomtassunk és hirdessük az eseményt. Nem akartunk civil álruhát ölteni, de meghívtunk minden releváns civil szervezetet, pontosan annyian mondtak igent, akik fel fognak szólalni az LMP-s politikusok mellett” – írták a Facebook-eseménynél, amely iránt közel 58 ezren érdeklődtek. Végül körülbelül ötezer ember jelent meg a téren. 

„Orbán Viktor nem játszhat a gyermekeink, az unokáink és a mi életünkkel sem” – a tűzifarendelet ellen tüntetnek Budapesten
RTL Híradó / Borsodi Zoltán

A tüntetés nem sokkal 18 óra után el is kezdődött, az első felszólaló, Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere egy személyes tapasztalattal kezdte a beszédét. 

Egy idős ellenállóval találkoztam, aki elmondta nekem, hogy ő már nem jár tüntetésekre, ez az egyetlen, ahova mégis eljött, mert azt szeretné, ha az unokái erdőt láthatnának. És azt hiszem, ez nem túlzás.

„Nagyon sokakat meglep az a tény, hogy ez a téma, a klímaváltozás ügye érdekli az embereket. A kormány sem számíthatott ilyen széleskörű ellenállásra, amikor ilyen rendeletet hozott. Azt hitték, csak akkor mozdulunk meg, ha a zsebünkről van szó. El sem tudják képzelni, hogy lehetnek fontosabb szmepontjaink is, pedig itt jól látszik: lehetnek. Nemcsak természetvédelmi vagy egészségügyi, hanem a legszárazabb gazdasági érdekeink is ennek a bűntettnek a megakadályozására szólítanak fel. Az erdei élővilágon múlik a mi életben maradásunk is. Ezt ma már minden általános iskolás tudja. De vajon tudja-e a miniszterelnök, amikor a rádióban szó szerint azt mondja, hogy ki kell vágni az erdőket, hogy legyen elég tűzifa? Persze, hogy tudja. Csak nem érdekli. Tarvágás – ez Orbán Viktor kormányának új jelszava” – mondta Baranyi. „Ha erdőszerte tarvágás folyik, akkor végünk van, egészen biztosan elpusztul a világ, és nem lesz a sírjára virág” – zárta beszédét. 

A tűzifarendelet ellen tüntetnek az Agrárminisztérium előtt
RTL Híradó / Borsodi Zoltán

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke a színpadon elmondta: azt üzenjük a kormánynak, hogy el a kezekkel az erdőktől. „Követeljük, hogy a kormány azonnal vonja vissza ezt az őrült rendeletet, ami lehetővé teszi a fák kivágását, a lassan növő fafajok, őshonos fák letarolását, és a még megmaradt erdeink elpusztítását. Az erdők elpusztítása nem játék. Orbán Viktor nem játszhat a gyermekeink, az unokáink és a mi életünkkel sem” – mondta Schmuck és hozzátette: egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási viszonyok, ez pedig az egészségünkre és a gazdaságunkra is hatással van. „Az elmúlt évben szinte az egész világon szót emeltek amiatt, hogy vészesen közeledik a klímakatasztrófa. Ennek ellenére a világon növekszik a szén-dioxidkibocsátás. Ha csökkenteni szeretnénk, akkor növelni kell a zöldterületeket. A kormány ahelyett, hogy ezt megértené, pontosan az ellenkezőjét teszi. Meddig tűrjük ezt? Mindenkit kérek, ne hagyjuk.”

„Orbán Viktor nem játszhat a gyermekeink, az unokáink és a mi életünkkel sem” – a tűzifarendelet ellen tüntetnek Budapesten
RTL Híradó / Borsodi Zoltán

Pap Dániel, az Extinction Rebellion Magyarország aktivistája egy kérdéssel kezdte.

Ugye nem gondoljátok, hogy azok, akik a Parlamentben ülnek, bármit megtehetnek velünk?

„A döntéshozókat egyetlen dolog érdekli: hogy minél több pénzt facsarjanak ki belőlünk, és minél nagyobb palotákban éljenek. Ezért hajlandók kivágni a nemzeti parkjainkat, a világ összes fáját. Őket nem érdekli, hogy az ő kapzsiságuk a mi jövőnket hogyan befolyásolja. Fel kell állnunk és el kell hinnünk, hogy a döntés a mi kezünkben van. Csak így lesz változás. Így viszont tényleg lesz.”

„Orbán Viktor nem játszhat a gyermekeink, az unokáink és a mi életünkkel sem” – a tűzifarendelet ellen tüntetnek Budapesten
RTL Híradó / Borsodi Zoltán

Pap Dániel után Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke lépett a színpadra. Elmondta: nem képviselőként, hanem állampolgárként, apaként van ma itt. „Nem hagyjuk elvenni a gyermekeink jövőjét. Most, amikor a válságok egymásba érnek, amikor vízválsággal szembesülünk, egy energiaválság közepén azt gondolhatnánk néhányan, hogy ez a gyalázatos kormány végez valamiféle helyzetértékelést, de nem. Hiszen mit tettek? Elfogadtak egy erdőirtó rendeletet, ami egyenértékű a természetpusztítással, a gyermekeink jövőjének elvételével. Ki kell mondanunk, hogy a kormány kiiktatta a természetvédelmet Magyarországon. Ezek után nem csodálkozhatunk, hogy a miniszter, miután a múltkor egy órát beszélt a jövőről, semmit nem beszélt olyan kérdésekről, amelyek alapvetően határozzák meg a jövőnket. Most felelős válaszokat kell adni a klíma- a víz- és az energiaválságra. Ha a kormány nem látja be, milyen hatással lesz az erdőirtás a klímaváltozásra, akkor azt nekünk kell megállítanunk. Ha kell, nemzeti mozgalmat kell szerveznünk a természeti kincseink megóvásáért. Ebben a kérdésben félre kell tennünk minden pártpolitikai nézetkülönbséget.”

„Orbán Viktor nem játszhat a gyermekeink, az unokáink és a mi életünkkel sem” – a tűzifarendelet ellen tüntetnek Budapesten
RTL Híradó / Borsodi Zoltán

Tóth Sándor Péter, a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület alelnöke Ratkó József Ember, fa című versét szavalta el, majd elmondta, villamossal jött, amúgy tömegközlekedik és biciklivel jár.

Mindenkinek üzenem, hogy lehetséges.

„Ha megfigyelitek a kormányzati nagyberuházásokat, akkor észre lehet venni egy mintázatot. Az egyik az, hogy piszkosul túl van árazva. Gyanús. A másik, hogy ha útban van egy fa, akkor eszükbe sem jut, hogy megkerüljék. A lehető legtöbb fát próbálják letarolni. A harmadik jellemző, hogy telepumpálják az egészet betonnal és letérkövezik. A negyedik, hogy minden esetben kapunk cserébe egy undorító, ronda, szürke épületet. Budapest nem terepasztal, hanem élőhely. Embereké, állatoké és növényeké. Ugyanezt el lehet mondani Magyarországról is. Nem vagyunk terepasztal.”

„Orbán Viktor nem játszhat a gyermekeink, az unokáink és a mi életünkkel sem” – a tűzifarendelet ellen tüntetnek Budapesten
RTL Híradó / Borsodi Zoltán

Kerék Dominik, a Fridays For Future Magyarország aktivistája egy láncfűrésszel lépett a színpadra és a tömeg segítségét kérte abban, hogy „együtt megmutassák a világnak, mi is az a tarvágás”. Ekkor az emberek a magasba emelték a kezüket – a lombokat szimbolizálva –, Kerék pedig bekapcsolta a fűrészt, majd néhány másodperc után közölte: „ez ennyi volt”. Ezek után lesétált a színpadról.

A tüntetésen felszólalt Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője is, aki elmondta: több politikus is mondott már „zöld dolgokat”, de a legtöbbjük már akkor sem vette komolyan, amikor kimondták. „A klímaváltozás nem Orbán Viktor hibája, de az igen, hogy semmit nem tesz a klímaváltozás mérsékléséért. Az eddigi politikai tevékenységem alatt javarészt szociális kérdésekkel foglalkoztam. Vérlázító, hogy a mostani erdőirtást szociális problémának próbálják beállítani, de ez nem erről szól. Ne hagyjuk becsapni magunkat. Nem fogom azt mondani, hogy ez az ügy lesz az, ami megbuktatja Orbán Viktort, de a természetrombolást meg fogjuk akadályozni. Emlékezzünk vissza, hogy Orbán és a Fidesz anno kordont bontott a Parlament körül. Mi élőláncos kordont fogunk felállítani a fák köré, és meg fogjuk akadályozni, hogy kivágják őket. Tartsuk észben, hogy ez a rendelet, ami megjelent, nem a küzdelem vége, az csak most kezdődik. Az LMP célja, hogy alakítsunk csoportokat, riadóláncokat, hogy az ország minden egyes pontján ott tudjunk lenni, amikor ki akarják vágni az erdőket. Ha az első tíz alkalommal sikerül megakadályoznunk ezt, a tizenegyedik alkalommal már nem fogják megpróbálni” – mondta Ungár, és azt kérte az emberektől, hogy figyeljék a párt kommunikációját.

A szervezők bejelentették: a következő tüntetés jövő szerdán este 18 órakor lesz a Széchenyi téren. Ezek után azt kérték az emberektől, hogy vonuljanak át velük a Kossuth térre, és csöndesen üljenek le a Parlament elé. 

Élőláncokat akar létrehozni az LMP, hogy mindenhol megakadályozzák az erdőirtást – a tűzifarendelet ellen tüntettek Budapesten
RTL Híradó / Borsodi Zoltán

Este fél 8 után nem sokkal néhány száz ember megindult a Margit hídra, és egy rövid időre felfüggesztették az autós forgalmat. A rendőrök először felszólították a tüntetőket, hogy menjenek fel a járdára, majd este 8 óra környékén leszorították őket.

Élőláncokat akar létrehozni az LMP, hogy mindenhol megakadályozzák az erdőirtást – a tűzifarendelet ellen tüntettek Budapesten
rtl.hu

Mint ismert, a kormány tűzifarendelete a gyorsabb fakitermelés érdekében felfüggesztette az eddigi természetvédelmi szabályokat. Az LMP az Alkotmánybírósághoz fordult a rendelet miatt, a WWF pedig jelezte, hogy a kormányrendeletben szereplő lazítások olyan mértékűek, amire a huszadik században is csak rendkívüli – a jelenleginél sokkal kritikusabb – időszakokban került sor, és aminek következményeit a hazai erdők a mai napig nem heverték ki teljesen.

A szakértők is figyelmeztettek: 

kidobott pénz az idén kivágott fával fűteni, mert az ilyen fából többet kell eltüzelni, ráadásul olyan nagy a nedvességtartalma, hogy nem is ad elég meleget.

Nyitókép: Borsodi Zoltán / RTL Híradó

#Belföld#tűzifarendelet#fakivágás#tüntetés

Címlapról ajánljuk