Belföld

Nyílt levélben nyomatékosan kérik Orbán Viktort: állítsa helyre a magyar erdők védelmét

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 10. 18:37

Félő, hogy a tűzifa-igények átmeneti növekedése a védett erdők pusztulásával járhat. Hazai zöldszervezetek petíciót indítottak.

A WWF Magyarország, a Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport és több más hazai zöld szervezet nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek a tűzifarendelet miatt, amelyhez most magánszemélyek és civil szervezetek is csatlakozhatnak aláírásukkal.

A rendelet értelmében a WWF szerint a legértékesebb állami erdőkben is lehetőség nyílik a tarvágásra. A fakitermelés akár húsz évvel is előbbre hozható, mint amit az erdőterv vágáskorként megállapít, és történhet a madarak fészkelési idejében is, védett és fokozottan védett fajokat veszélyeztetve ezzel.

A rendelet szerint nem kell erdeinket a korábban elvárt gondossággal felújítani, engedély nélkül létesíthetők a fakitermelést szolgáló utak, és az agrárminiszter korlátozás nélkül dönthet úgy, hogy bármilyen erdő vágható legyen az erdőterven kívül is.

A WWF Magyarország nem tudja elfogadni az Agrárminisztérium azon álláspontját, miszerint a rendelet nem veszélyezteti a hazai erdők állapotát.

Gálhidy László, a természetvédelmi szervezet Erdő programjának vezetője szerint a tarvágások, az idősebb őshonos fafajú erdeink idő előtt történő kitermelése soha nem látott élőhelyvesztéssel járhat az ország legértékesebb védett területein. A szakember szerint az ország legértékesebb védett erdeinek erőltetett ütemű kitermelése és kiárusítása akár évtizedekig, sőt egyes esetekben évszázadokig is kihathat, ez nyilvánvalóan nem áll arányban az átmeneti energiaellátási kihívásokkal.

A zöld szervezetek nyílt levelét a https://peticio.wwf.hu lehet elolvasni és aláírni.

Nyitókép: Közönséges bükk (Fagus sylvatica) Salgótarján közelében 2013. május 8-án. – Fotó: Komka Péter / MTI

#Belföld#fakivágás#orbán viktor#tűzifa

Címlapról ajánljuk