Belföld

Székesfehérvár fideszes polgármestere: A város tulajdonában álló erdők kivágása nem kerülhet szóba

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 10. 10:34

Cser-Palkovics András szerint az ilyen kérdésekben hatásköre kellene hogy legyen az önkormányzatoknak.

Székesfehérvár fideszes polgármestere Facebook-bejegyzésben reagált arra a rendeletre, amellyel a kormány lazított a fakitermelés szabályain a tűzifaellátásban kialakuló hiányra és a kereslet megugrása miatt bekövetkező áremelkedésre reagálva, szúrta ki a Népszava.

A város tulajdonában álló erdők kivágása nem kerülhet szóba

– szögezte le Cser-Palkovics András, felidézve: egy évtizede dolgoznak azért, hogy fásítsák az erre alkalmas területeket és erdőket telepítsenek, a Fehérvár Tüdeje programhoz és a természetvédelmi fejlesztésekhez pedig a kormány milliárdokkal járult hozzá. Így fel sem merülhet a fiatal erdősávok kivágása. 

Hozzátette, Székesfehérváron az őszi faültetések is megvalósulnak, és fokozni fogják a városi erdők védelmét, hogy megakadályozzák a felopásokat.

Cser-Palkovics szerint az új szabályozás Székesfehérváron elsődlegesen a magántulajdonban lévő erdőterületek kapcsán jelenthet gondot. 

Ha lazításra kerülnek ugyanis a kitermelés, a pótlás, az engedélyeztetés szabályai, az a jelenlegi gazdasági helyzetben fakivágásra ösztökélheti az ingatlanok tulajdonosait, hiszen nagyon magas piaci áron tudják értékesíteni tulajdonukat. Jelenleg is vizsgáljuk, mekkora területet érinthet valójában ez a probléma

– közölte. 

Hozzátette, Székesfehérváron viszonylag alacsony azoknak a háztartásoknak az aránya, ahol egyáltalán felmerülhet a fával való fűtés lehetősége, de „számos olyan település lehet az országban, ahol a folyamatos és megengedhető árú tűzifa ellátás emberi élet kérdése”. 

A fideszes polgármester szerint ugyanakkor az ilyen helyzetekben szerepe lenne a helyi vezetőknek és önkormányzatoknak. „Fontos lenne tehát, hogy az ilyen kérdésekben legyen hatásköre az önkormányzatoknak, mert nem ritkán a globális, országos problémákra lokálisan születhetnek meg leghatékonyabban a döntések” – írta bejegyzésében Cser-Palkovics András, megjegyezve: a székesfehérvári önkormányzat részsegítséget ofg nyújtani azoknak, akik tűzifával fűtenek. 


Nyitókép: Dr. Cser-Palkovics András/Facebook

#Belföld#cser-palkovics andrás#székesfehérvár#erdőirtás#fidesz#faültetés#kormányrendelet

Címlapról ajánljuk