Belföld

Menczer Tamás: Magyarország tartja magát az „egy Kína”-elvhez

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 9. 12:30

„Nem hiányzik nekünk az, hogy a világ két meghatározó nagyhatalma konfliktusba kerüljön egymással” – írta az államtitkár. 

A magyar külpolitika továbbra is következetesen tartja magát az „egy Kína”-elv alkalmazásához – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára Facebook-bejegyzésében kedden.

„Őszintén reméljük, hogy a Tajvan körüli helyzet nem fog eszkalálódni és a világ meghatározó hatalmai minél előbb visszatérnek a kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapuló együttműködéshez” – fogalmazott Menczer Tamás.

A politikus hangsúlyozza, hogy a magyar külpolitika fókuszában hosszú hónapok óta a béke áll. A kormány álláspontja szerint a szomszédban zajló háborúra, az általa okozott szenvedésekre és gazdasági bajokra csak a béke jelenti a megoldást.

Ugyanakkor aggodalommal tölti el a kormányzatot, hogy a világ más tájain is biztonsági válságok, feszültségek ütik fel a fejüket – tette hozzá.

A jelenlegi helyzetben egyáltalán nem hiányzik nekünk az, hogy a világ két meghatározó nagyhatalma konfliktusba kerüljön egymással, 

még ha a konfliktus földrajzilag messze is helyezkedik tőlünk – írta bejegyzésében Menczer Tamás.

A tajpeji külügyminiszter kedden arról beszélt, hogy szerinte Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal. Kína az elmúlt napokban többször átlépte a szoros középvonalát, amely eddig de facto határként működött a felek között. A vonalat az Egyesült Államok húzta meg egyoldalúan a hidegháború alatt, és Peking hivatalosan sohasem ismerte el.

Az Egyesült Államok múlt héten bekérette Csin Kang kínai nagykövetet, a kínai erődemonstráció ugyanis nemcsak Tajvanon, de a G7 és a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) tagállamaiban is aggodalmat váltott ki.

John Kirby szóvivő kijelentette, hogy az Egyesült Államok „egy Kína-politikája” változatlan: nem ismeri el Tajvan függetlenségét, ugyanakkor támogatja a szigetnek azt a jogát, hogy fenntartsa demokratikus rendszerét.

Nyitókép: Lakatos Péter/MTI

#Belföld#menczer tamás#kína#tajvan#hadgyakorlat

Címlapról ajánljuk