Belföld

Az agrárminiszter azzal nyugtat, hogy a fakitermelés szabályainak lazítása nem jár erdőirtással

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 6. 16:58

Nagy István szerint a kormány rendelete nem fog ártani az erdőknek. 

Mint arról beszámoltunk, a tűzifa iránt megnövekedett keresletet miatt lazított a fakitermelés szabályain a kormány és ezentúl természetvédelmi területen is lehet tarvágást végezni, fiatalabb fákat is ki lehet vágni. A világ legnagyobb természetvédelmi civil szervezete, a WWF szerint azonban az új szabályok veszélyeztetik az erdők élővilágát.

Nagy István agrárminiszter szerint azonban ez nincs így, a fakitermelés könnyítése nem fog ártani az erdőknek, írja a hvg.hu az Agrárminisztérium közleménye alapján. 

A lap idézi a „Továbbra is fenntartható módon zajlik a tűzifa kitermelése” címmel kiadott minisztériumi közleményt, amelyben Nagy István azt állítja: 

A fa kitermelése továbbra sem jár erdőirtással, nem csökkenti az erdőterületet, és nem rontja az erdők természeti állapotát sem

A miniszter indoklása a következő: „A faanyag az egyetlen újratermelhető nyersanyagunk, amelyből évtizedek óta kevesebbet hasznosítunk, mint amennyit az erdők évente teremnek. Ezt a több százezer köbméternyi tartalékot tesszük szükség esetére elérhetővé úgy, hogy magát az erdőt, mint zöld tőkét semmiképpen se veszélyeztessük.”

Az RTL Híradó riportját itt nézheti meg:


Nyitókép: Veres Nándor / MTI

 

#Belföld#tarvágás#fakitermelés#agrárminisztérium

Címlapról ajánljuk