Belföld

Itt vannak a részletek a felvételi átalakításáról, az egyetemek nagyobb szabadságot kapnak a hallgatók kiválasztásában

rtl.hurtl.hu

2022. július 28. 17:55

Csák János szerint az állami ösztöndíjasok száma nem fog csökkenni. 

Jóval több jogosítványuk lesz az egyetemeknek a hallgatók kiválasztásában – jelentette be a kulturális és innovációs miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Csák János a felvételi átalakításáról közölte: a rendszer továbbra is 500 pontból áll, ebből 100 pont a középiskolai tanulmányi eredményektől függ, 300 pont az érettségi eredménytől, 100 pontról pedig a jövőben maga az egyetem dönthet, „akár szóbeli vizsgáztatással, akár sport-, művészeti vagy bármilyen más teljesítmény tekintetbevételével”. Az 500 ponton felül az önkéntes katonai szolgálatot vállalók megtarthatják az azért járó pluszpontokat – idézte a minisztert az MTI.

A nyelvvizsgákkal kapcsolatban kiemelte: az állam továbbra is követelményként írja elő valamely nyelvből az érettségi letételét. Annak eldöntését a felsőoktatási intézményekre bízzák, hogy milyen plusznyelvet kívánnak meg a hallgatótól, vagy a diplomához milyen nyelvi vizsgakövetelményt támasztanak – közölte. Csák János később Facebook-videóban részletezte, hogy a kormány kivezeti a kötelező nyelvvizsgarendszert

Csák tájékoztatása szerint a rendszer a 2024-es őszi szemeszterben lép életbe, így elsőként a jelentkezésüket 2023 decemberében beadó diákokra vonatkozik.

A miniszter elmondta: az állam fenntartja magának a lehetőséget, hogy nemzetgazdasági szempontból irányítsa az egyetemek hallgatói kibocsátását.

„Állami ösztöndíjakat nyújtunk azokon a területeken, amelyeket az állam makrogazdasági előrejelzések alapján preferál” – magyarázta, hozzátéve, hogy az állami ösztöndíjasok száma nem fog csökkenni, „hanem talán még nőni is fog”.

Néhány nappal ezelőtt a Jelen számolt be arról, hogy a kormány átalakíthatja a felsőoktatási felvételi rendszert. A lap akkor azt írta, az egyetemek kapnának jogot azt előírni, hogy mit honorálnak extra pontokkal – például szakmai gyakorlatot –, vagy hogy melyik érettségi tárgyakat veszik figyelembe. Az érettségivel így maximum 400 pontot lehetne szerezni, további 100 pontot pedig az egyetem adhatna a saját követelményei alapján.

Nyitókép: MTI/Varga György

 

#Belföld#csák jános#oktatás#felvételi#felsőoktatás#felvi#iskola

Címlapról ajánljuk