Belföld

Havi 350-500 ezer forintra növelték a parlamenti képviselők benzinpénzét

rtl.hurtl.hu

2022. július 27. 8:34

Fidesz-KDNP-s javaslatra nőtt az egyéni képviselők üzemanyagkerete.

Kormánypári indítványra tíz százalékkal növelték az egyéni képviselők a parlamenti üzemanyagkeretét – írta a 24.hu. A lap számításai szerint ezzel egyes képviselők – piaci üzemanyagárakkal számolva – akár több mint havi félmillió forintos támogatást kaphatnak, ha nem a hatósági, hanem a piaci árral és hétliteres fogyasztással számolnak (hatósági áron 350 ezerre jön ki a tankolásra fordítható összeg).

A törvénymódosítást a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője, Kocsis Máté és Simicskó István terjesztette be. Az indítványban szűkszavúan indokolják a javaslatok:

A választókerületek méretének arányosabb figyelembevétele mellett módosul a képviselői üzemanyag költségtérítés mértéke.

A módosítás a cikk szerint legalább 250 kilométerrel, de akár 975 kilométerrel is feltornászhatja a képviselők eddigi havi keretét. Így a Budapesttől való távolságtól és a választókerület nagyságától függően legalább 2750 kilométer, a legtávolabbi és legnagyobb választókerület esetén pedig akár 10 400 kilométernyi út megtételére elegendő pénzt utalhatnak a képviselői benzinkártyára – írta a lap.

A képviselőknek adott támogatást a lakóhelyük és Budapest közötti távolság, valamint a választókörzet nagysága alapján számolják ki. A 24.hu számításai szerint legalább 192,5 liter benzin járhat ezentúl az egyéni képviselőknek, de akár 728 literre is jogosult lehetnek a fővárostól távol lakó vidéki képviselők.

Nyitókép: Benzintöltő egy MOL-kúton. Fotó: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

#Belföld#benzin#képviselő#országgyűlési képviselők#benzinpénz#üzemanyag#támogatás#parlament#országgyűlés

Címlapról ajánljuk