Orbán Viktor Hegedüs Zsuzsának: Te sem gondolhatod komolyan, hogy húsz év közös munka után rasszizmussal vádolj engemTudomásul vette.
Belföld

Orbán Viktor Hegedüs Zsuzsának: Te sem gondolhatod komolyan, hogy húsz év közös munka után rasszizmussal vádolj engem

rtl.hurtl.hu

2022. július 26. 14:58

Tudomásul vette. 

A miniszterelnök a levelet megkapta. Tudomásul vette

– válaszolta Orbán Viktor sajtófőnöke, Havasi Bertalan a hvg.hu-nak arra a kérdésére, hogy megkapta-e a kormányfő Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott levelét, amelyben a szociológus bejelenti lemondását.

Később Orbán Balázs államtitkár Orbán Viktor egész válaszlevelét nyilvánosságra hozta a Facebookon. 

„Kedves Zsuzsa!

Te sem gondolhatod komolyan, hogy húsz év közös munka után rasszizmussal vádolj engem. Te tudod a legjobban, hogy Magyarországon az antiszemitizmus és a rasszizmus ügyében kormányom a zéró tolerancia politikáját követi.

Ezer éve ismerjük egymást. Tudhatod, hogy fölfogásom szerint a Jóisten minden embert a saját képmására teremtett. Ezért a magamfajták esetében a rasszizmus ab ovo ki van zárva.

Döntésedet egyébként sajnálom. Tudomásul veszem”

– írta Orbán Hegedüsnek.

A szociológus reagált Orbán levelére, a nyilatkozatát a 24.hu-nak juttatta el. Ebben megismételte, hogy egyrészt mindig is biztos volt benne, hogy az antiszemitizmus olyan távol áll Orbántól, mint Makó Jeruzsálemtől, másrészt

nem tudom ki és miért sugallta a beszédet és nem értem, hogy nem vetted észre, hogy ez a szöveg nem az, ami valószínűleg a szándékod volt.

Hegedüs kijelenti, hogy az első levelében nem minősítette Orbánt, nem nevezte rasszistának vagy szélsőjobboldalinak és egyértelműen a megjelent szövegről beszélt.

20 éven keresztül nem tévedhettem akkorát, hogy nem veszem észre, hogy benned a legkisebb hajlam is van a már nyugaton is létező fajgyűlöletre. De még ez sem késztetett volna arra, hogy felálljak, pontosabban felálljak azért, hogy nyilvánosan meg tudjak szólalni, ha nem Magyarország miniszterelnökeként, nyilvánosan mondod el, hanem magántársaságban. Ez utóbbi esetben ugyanis, ha tudomásomra jutott volna, maximum az jutott volna eszembe, hogy ha és amennyiben egyáltalán igaz ez a mese, de mondjuk egy videót is láttam volna, akkor is magánemberként azt mondasz, amit akarsz, mint mindenki, de hasonlóképpen meglepett volna, ugyanis ahhoz elég emberismerettel rendelkezem, hogy 20 év alatt csak észre vettem volna, hogy ha elfojtottan is, de ilyenfajta gondolatok vannak a fejedben.

A szociológus szerint a probléma oka ott van, hogy bármennyire nem ért egyet Orbán Európa-ellenességével „és nagyon zavar, hogy időnként ezért a beszélgetésünk lényege az, hogy leüvöltöm ezért a fejed”, de

az Európa-ellenesség számláján, nincs 6 millió zsidó halála. És legfőképp, a legvadabb Európa-ellenesség is maximum erősíti az Európa-ellenes hangulatot a Fidesz törzsszavazói között. A faji jellegű diszkriminációra vonatkozó legkisebb nyilvános mondat azonban olyasmit gerjeszt, amiről a történelem nemcsak Európában, hanem Afrikában és Örményországban már bebizonyította, hogyha egyszer kiengedjük a szellemet a palackból, az „Úristen” sem tudja újra visszazárni.

Hegedüs kifejti, hogy ő a Shoah után egy évvel született, és Orbán Viktorral ellentétben, neki sosem volt nagy családja, nagyszülőkkel, unokatestvérekkel, mindkét szülője a lelkierejük és a bátorságuk miatt miatt menekült meg – írja a lap. 

A lemondott miniszteri biztos azt javasolja Orbánnak, hogy olvassa el még egyszer a tusványosi beszéd alapján megjelent szövegnek azt a részét, amelyben kifejti, miért nem vállalta azt, amiben gyerekkora óta hisz, hogy „ez a borzalom csak azért történhetett meg, mert túl sokan hallgattak, amikor születőben volt az a fajta gyűlölködés, amire a nácik építettek. Többnyire azért hallgattak, mert nem érintette és ezért nem érdekelte őket”.

Hegedüs Zsuzsa kedden nyújtotta be a lemondását Orbán Viktor Tusnádfürdőn elhangzott beszéde miatt, amelyben a miniszterelnök arról beszélt:

nem akarunk kevert fajúvá válni.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Belföld#hegedüs zsuzsa#orbán viktor#szóvivő#havasi bertalan#lemondás#tusványos

Címlapról ajánljuk