Belföld

Orbán Viktorral találkozna a Mazsihisz elnöke

rtl.hurtl.hu

2022. július 25. 13:55

Nem tudják értelmezni a miniszterelnök tusványosi beszédéből a fajok keveredésére vonatkozó részt.

„Komoly aggodalmat keltett a zsidó közösségen belül Orbán Viktor Tusványoson elmondott beszéde. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) nem tudja értelmezni a beszédnek a „fajok keveredésével”  foglalkozó részét, ráadásul a miniszterelnök szóhasználata élesen szembe megy azzal a gyakorlattal, amely eddig a zsidó közösség számára európai összehasonlításban is egyedülálló biztonságot jelentett"– áll a Mazsihisz közleményében, amelyet az MTI közölt. 

 Történelmi tapasztalatainkra és a velünk élő családtörténeteinkre alapozva fontos szót emelnünk a magyar közélet félreérthető megnyilvánulásai ellen. Heisler András, a Mazsihisz elnöke találkozót kért Magyarország miniszterelnökétől

– írja a Mazsihisz.

Majd így folytatják: „Tekintettel a hazánk előtt álló rendkívül nehéz időszakra, a Mazsihisz a párbeszéd fenntartásával kifejezetten fontosnak tartja a közéleti viták eldurvulásának megakadályozását. Ez nem kizárólag a zsidó közösség, de a magyar társadalom érdeke is. A zsidó vallási törvényeket követve, a Mazsihisz minden megkülönböztetett közösséggel szolidaritást vállal a humánum jegyében.”

Mint arról beszámoltunk, Pilinszky János Ravensbrücki passió című versét posztolta ki Facebook-oldalára Frölich Róbert országos főrabbi. Bár nem említette Orbán Viktor miniszterelnököt, kommentárja egyértelműen a kormányfő szóhasználatára utalt, amit szombati tusványosi beszédében használt. Ebben Orbán úgy fogalmazott:

A Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, és nem is akarunk kevert fajúvá válni.

Nyitókép: Soós Lajos / MTI

#Belföld#heisler andrás#mazsihisz#tusványosi beszéd

Címlapról ajánljuk