Belföld

Kerékpárutat építettek a nagykőrösi autós csárda elé, így elbukták a vendégeiket

rtl.hurtl.hu

2022. július 25. 19:19

Egy felesleges árkot is kiástak, amivel eltüntették az étteremtulajdonos saját költségen épített bekötőútját a parkolóhoz.

Idén júniusban adtak át egy kerékpárutat Nagykőrös és Cegléd között, amely csaknem egymilliárd forintból, 100 százalékban európai uniós támogatásból készült Nagykőrös önkormányzatának beruházásaként. Az átadóünnepségen jelen volt Czira Szabolcs, Nagykőrös fideszes polgármestere és a térség szintén fideszes országgyűlési képviselője, Földi László is. Az Átlátszó riportja szerint azonban a beruházók nem jártak el túlságosan gondosan:

a kerékpárutat közvetlenül a Nagykőröst és Ceglédet összekötő 441-es út mentén építették, amely egy szakaszán pontosan a Kőrisfa Csárda előtt halad el, elvágva azt az autóúttól.

A csárda azonban az 1970-es évek óta a mellette haladó forgalmas autóútról betérő vendégekből él. Emiatt a jelenlegi tulajdonos saját költségén, mintegy 3 millió forintból, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. engedélyével egy bekötőutat építtetett az autóúthoz csatlakozva, hogy a vendégek le tudjanak fordulni a csárda parkolójához.

A kerékpárút építői azonban ezt a bekötőutat is felszámolták, arra hivatkozva, hogy a helyére vízelvezető árkot építenek. Csakhogy az út helyén kiásott gödör 10 méter után egy falban végződik, így nem vezeti a vizet sehová.

A tulajdonos szerint a bevételeik a korábbi harmadára estek vissza, így rosszabbak, mint a koronavírus-járvány alatt voltak, amikor be sem engedhették vendégeket. Most autóval nem lehet a csárda mellett parkolni, csak 2-3 autó parkolhat le az út mentén. Ez azonban balesetveszélyes, így sokan inkább nem állnak meg.

A Magyar Közút Zrt. az Átlátszó érdeklődésére azzal indokolta az eljárást, hogy az eddig parkolónak használt területet közlekedésbiztonsági és egyéb előírások szerint a jövőben nem lehet parkolónak használni. Tehát a beruházás során az eddigi szabálytalan és rendezetlen helyzetet orvosolták a beruházók. Csakhogy a tulajdonos állítása szerint a vendéglő mögötti területet továbbra is használhatná parkolónak, hiszen az magánterület.


Nyitókép: Átlátszó / Youtube

#Belföld#nagykőrös#csárda#kerékpárút

Címlapról ajánljuk