Belföld

Elhatárolódott a román külügy Orbán Viktor tusnádfürdői beszédétől

rtl.hurtl.hu

2022. július 25. 16:15

Bogdan Aurescu külügyminiszter szerint sajnálatos, hogy Romániából olyan eszméket terjesztenek, mint amilyenekről a magyar kormányfő beszélt. 

Helyteleníti Bogdan Aurescu román külügyminiszter Orbán Viktor Tusnádfürdőn tartott beszédében elhangzott kijelentéseit – írja a Maszol.ro.

Aurescu elmondta, nagyon figyeltek a nyilatkozatokra, ugyanis amikor Szijjártó Péter július 12-én Bukarestben járt, „előrevetítették ezt a pillanatot”, és megtárgyalták a magyar kormánypárti politikum tusnádfürdői magánlátogatását. Aurescu akkor hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a magyar tisztviselők a beszédeiket a 2002-es kétoldalú stratégiai partnerség és az 1996-os román–magyar jószomszédsági szerződés szellemében tartsák meg. 

A külügyminiszter szerint a magyar fél tiszteletben tartott a megállapodásnak azt a részét, hogy a tisztviselők beszéde nem volt provokatív Romániára nézve, ugyanakkor Aurescu helyeslő választ adott a riporter azon felvetésére, mely szerint „számos provokatív kijelentés hangzott el az EU-ról, az európai szolidaritásról, az Oroszország elleni szankciókról, olyan kijelentések, amelyek szembeszegültek a nyugati értékekkel”.

Bogdan Aurescu kijelentette: 

Sajnálatos, hogy Romániából ilyen eszméket terjesztenek, abban a bonyolult globális kontextusban, amellyel mindannyiunknak szembe kell néznünk, különösen, hogy hivatalos álláspontunk eltér ezektől a tézisektől. Egyértelmű, hogy nem érthetünk egyet velük. Nem is beszélve a faji kérdésekkel kapcsolatos kijelentésekről, amelyek elfogadhatatlanok.

A külügyminiszter szerint természetes, hogy minden állam úgy határozza meg álláspontját a nemzetközi kérdésekben, ahogyan azt jónak látja, „de mint köztudott, Románia nem osztja ezeket a nézeteket (Orbán Viktor megállapításait), amelyekkel szemben egyértelműen elhatárolódunk, mert ezek befolyásolják az Ukrajna támogatására irányuló európai szolidaritást” – idézte Aurescut a Maszol.ro. 

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Belföld#románia#bogdan aurescu#külügyminiszter#orbán viktor#tusnádfürdő#tusványos#elhatárolódás

Címlapról ajánljuk