Belföld

PSZ-alelnök: Ha a kormány nem lép, elérkezhetünk oda, hogy egyes iskolákban közmunkásokat küldenek be gyerekfelügyeletre

rtl.hurtl.hu

2022. július 23. 13:44

Gosztonyi Gábor katasztrofálisnak nevezte a felvételi eredményeket a pedagógusképzésben. 

Idén 73 805 jelentkezőt vettek fel egyetemre, mintegy kétezerrel kevesebbet, mint egy évvel korábban – írja a Népszava a felvi.hu adatai alapján.

A lap szerint az adatokból jól látszik, hogy az Orbán-kormány felsőoktatási intézkedései (forráskivonás, férőhelyek korlátozása, ponthatárok emelése, egyetemi szakok megszüntetése) továbbra is éreztetik hatásukat, hiszen az elmúlt tíz év alatt átlagosan 20-25 ezerrel csökkent az egyetemre bekerülők száma. Mint írják, az egyik legkritikusabb terület a pedagógusképzés: 

a mintegy 12 ezer jelentkezőből csak 6449-et vettek fel, ami az elmúlt évek egyik legrosszabb eredménye ezen a területen. 

Az ötéves osztatlan tanári képzésekre például csak 1458 hallgatót vettek fel országosan. Itt képzik elsősorban a magyart, történelmet, matematikát, biológiát, kémiát, fizikát, idegen nyelvet oktató tanárokat. 

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Gosztonyi Gábor katasztrofálisnak nevezte a felvételi eredményeket a pedagógusképzésben. Mint mondta, annyi hallgatóval, amennyit most felvettek, még akkor sem lehetne pótolni a nyugdíjba vonulókat és a pályaelhagyókat, ha mindannyian diplomát szereznének. Ám ez nincs így, többen lemorzsolódnak a képzés során és vannak, akik nem tanárnak mennek a diplomájukkal, de akik mégis, azok közül is többen két-három éven belül pályát módosítanak. 

Ha a kormány nem lép, hamarosan elérkezhetünk oda, hogy egyes iskolákban közmunkásokat küldenek majd be gyerekfelügyeletre 

– fogalmazott az érdekvédő.

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#pedagógus#pedagógusképzés#felsőoktatás

Címlapról ajánljuk