Belföld

Másfél hónap alatt több mint félezer rendőr mondott fel

rtl.hurtl.hu

2022. július 20. 11:49

A kormány a napokban jelentette be, hogy két lépésben emeli a katonák és a rendőrök fizetését.

Május végén lejárt a rendőrök felmondási tilalma. Az azóta eltelt másfél hónapban, július 14-éig összesen 559 hivatásos állományú rendőr mondott fel – tudta meg a Magyar Hang az Országos Rendőr-főkapitányságtól.

A lap hiába kért megyei, regionális szintű adatokat, az ORFK ezeket nem közölte, így nem derült ki, hogy az ország mely térségeit érintette legsúlyosabban a felmondási hullám. 

Január és július elseje között összesen 483 rendőrt neveztek ki, ennyien érkeztek a hivatásos állományba. A pályakezdők tehát némileg kevesebben vannak, de a leszerelők és érkezők aránya nagyjából egyensúlyban maradt, különösen úgy, hogy július első két hetében további új rendőrök vehették fel a munkát. A rendőrség általában kéthónapos lemondási határidővel engedi el a korábbi alkalmazottakat, így a most távozók jellemzően szeptemberben, októberben lépnek majd ki, teszi hozzá a lap.

A kormány a napokban jelentette be, hogy két lépésben emeli a katonák és a rendőrök fizetését. A belügyminiszter irányítása alatt álló rendvédelmi szervek és az Országgyűlési Őrség hivatásos állományú tagjai illetménye átlagosan bruttó 116 916 forinttal emelkedik az első ütemben. Szeptemberben a rendőr tiszthelyettesek átlagosan 30-44 százalék közötti, a tisztek 18-25 százalék közötti béremelésre számíthatnak. 

Nyitókép: illusztráció – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#rendőr#rendőrség#felmondás

Címlapról ajánljuk