Belföld

Befogták a Börzsönyben kóborló kengurut, alaposan megfuttatta megmentőit

rtl.hurtl.hu

2022. július 20. 6:30

Már a gazdáját is értesítették. Egyelőre kimerült és ijedt, de fizikai sérülések nem voltak rajta.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, napokig a Börzsönyben kóborolt egy kenguru. A viszonylag kicsi termetű erszényest a Paphegy és Királyrét közti úton videózták le. A videót az Akik szeretik a Börzsönyt nevű nyilvános Facebook-csoportban osztotta meg készítője:


A 0627.hu írta meg, hogy sikerült befogni a kimerült állatot, gazdája jelentkezéséig a kosdi Robirtok fogadta be. Az erszényest először motorral, majd futva üldözték, végül hálóval sikerült befognia a verőcei Kovács Tamásnak és unokatestvérének, valamint egy kisebb csapatnak kedd reggel. 

Kovács Tamás a lapnak elmondta: az unokatestvére azzal hívta fel őt, hogy a településen a Magyarkúti úton látták a kengurut. Ekkor motorral a helyszínre siettek, ahol meg is látták a kóborló állatot. A kengurut követték Verőce felé a Katalinpusztai úton egy rétig, ahonnan az állat tovább ment a Lósi völgyhöz vezető útra. Innen egy körbezárt területre jutottak, ahol leszállva a motorról mintegy fél órán keresztül futva próbálták elkapni az állatot, ami igen nehéz feladatnak bizonyult. Itt már többen a segítségükre siettek, és végül öten, csapatmunkában, egy háló segítségével fogták be a kengurut.

A fővárosi állatkert egyik munkatársa is felajánlotta, hogy segítenek az állat elhelyezésében, illetve a befogásában, erre végül nem volt szükség. Az elfogott kenguru lábait összekötözték, az állatot vízzel hűtötték. A helyszínen segítségükre volt az állatkert egyik volt munkatársa. „Ő segített megkötözni a kenguru lábait, hűtötte le vízzel, hogy megnyugodjon, és tett a fejére fejtakarót” – részletezte a befogás körülményeit Kovács Tamás, aki hozzátette:

Mindenki vegye komolyan a sportot, mert sportmúlt nélkül nehéz egy ilyen állatot megfogni. 

Gyetvainé Zováth Anikó, a Robirtok tulajdonosa elmondta: az állat nagyon vad, ijedt és kimerült. Hiába próbált próbált közelíteni felé, a kenguru rémült ugrálással reagált. Hozzátette: a birtokon található kenguruk ilyen viselkedést soha nem produkáltak. A befogott kengurun sérülés nem volt, a körülményekhez képest jó állapotban találtak rá, várják, hogy gazdája érte menjen. 

Az állat tulajdonosát értesítették, aki tudja, hogy előkerült az elkóborolt kenguruja.

Az RTL Híradó riportja:

#Belföld#börzsöny#királyrét#kenguru#befogás

Címlapról ajánljuk