Belföld

Sokkolót használtak a rendőrök egy budapesti kilakoltatásnál

rtl.hurtl.hu

2022. július 19. 18:39

Egy anyát és 12 éves gyerekét távolították el az önkormányzati lakásból a kilakoltatási moratórium lejárta miatt, miután 600 ezer forintos tartozást halmoztak fel.

Egy anyát és 12 éves lányát lakoltatták ki kedden rendőri segítséggel egy Budapest 15. kerületében található önkormányzati lakásból az RTL Híradója szerint. Az intézkedést a Város Mindenkié nevű civil szervezet aktivistái próbálták megakadályozni,

ennek során az egyik aktivistát elektromos sokkoló használatával szakították el társaitól a rendőrök.

A kilakoltatást azonban az aktivisták nem tudták megakadályozni, így az asszonyt két óra alatt kilakoltatták. A holmija egyelőre maradhat, de a zárat lecserélték, és a kulcsait elvették. A lánya egyelőre az édesapjánál van vidéken, de csak ideiglenesen maradhat, ezért nincs sok ideje új lakhatást keresni.

Rácz Csabáné 7 éve élt a 37 négyzetméteres önkormányzati bérlakásban, amelynek havi díja 40 ezer forint volt. Azonban az iskolában korábban takarítónőként dolgozó nő munkaviszonya megszűnt, így sem a bérleti díjat, sem a felgyülemlett hátralékokat sem tudta fizetni. Így közel 600 ezer forint tartozást halmozott fel az évek alatt. Hiába kért és kapott lehetőséget arra az önkormányzattól, hogy részletfizetéssel törleszthesse a tartozását, állítása szerint nem tud annyi pénzt keresni, hogy lakhatásra költsön. Jelenleg négy órában dolgozik takarítónőként, havi 82 ezer forintért.

A Város Mindenkié Facebook-bejegyzésében azt állítja, hogy a kerületi családsegítő központ közreműködésével megszervezett hátralékkezelő támogatások segítségével lényegében azonnal rendezni tudnák az önkormányzat felé fennálló tartozás egészét.

Ám a kerület ennek ellenére sem volt hajlandó leállítani a kilakoltatást.

A kerület polgármestere, a DK-s Cserdiné Németh Angéla az RTL Híradónak azt mondta, hogy ők mindent megtettek, amit lehetett. 2020-ban leállították a kilakoltatást, mert az asszony készfizető kezességet vállalt a tartozásaira, amelyek két alatt a duplájukra nőttek.

A Mércének a polgármesteri titkárság azt írta, hogy a bérlő 2014-ben nyerte el pályázaton az önkormányzati lakás bérleti jogát, majd szó nélkül távozott külföldre, a lakásban hagyva édesanyját és féltestvérét. Az itt maradt család nem volt hajlandó sem újabb bérleti szerződést, sem semmiféle megállapodást kötni. Felajánlották nekik segélyt is, de sem az önkormányzat, sem a Főváros segítségét nem fogadták el, a lakó nem volt hajlandó semmiben együttműködni.

#Belföld#kilakoltatás#sokkoló#rendőrség

Címlapról ajánljuk