Belföld

Kedden megszavazhatják a megyék átnevezését és a 2023-as költségvetést

rtl.hurtl.hu

2022. július 18. 11:25

Illetve hogy egy napon legyenek az EP- és az önkormányzati választások.

Kétnapos ülést tart a héten az Országgyűlés, amely kedden elfogadhatja az 2023-as költségvetési törvényjavaslatot, írta meg az MTI.

Hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik a kormány kezdeményezésére összehívott rendkívüli ülés. Ezt követően három órán keresztül interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangzanak el a parlamentben. A képviselők bizottsági jelentéseket és összegző módosító javaslatokat is megvitatnak.

Elsőként tárgyalják a 2023-as büdzsét, majd egyebek mellett a távszerencsejáték szabályain változtató egyes gazdaságszabályozási tárgyú törvények módosításáról vitáznak.

A napirenden szerepel az Európai Unió jövőjével kapcsolatosan képviselendő magyar álláspontról szóló országgyűlési határozati javaslat, amely egyebek mellett azt kezdeményezi, hogy az európai parlamenti (EP-) képviselőket a nemzeti parlamentek delegálják.

Megvitatják Magyarország alaptörvényének tizenegyedik módosítását, amely alapján 2024-től ugyanazon a napon lesznek az EP- és az önkormányzati választások. Ez az előterjesztés tartalmazza azt is, hogy 

a megyéket átnevezik vármegyékre.

Az Alaptörvény 11. módosításáról többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:


A frakciófinanszírozás átalakításáról is beszélnek a képviselők az országgyűlési törvény módosításának vitájában. Az Országgyűlés tavaszi, rendes ülésszaka június 15-ig tartott, azóta rendkívüli üléseken tanácskoznak a képviselők.

Nyitókép: Kovács Attila / MTI

#Belföld#vármegye#országgyűlés#költségvetés#önkormányzati választás

Címlapról ajánljuk