Belföld

A kormány azt ígéri, hogy lesz elég ivóvíz az újabb kánikula alatt

rtl.hurtl.hu

2022. július 17. 11:43

Takarékoskodást javasolnak.

A nyári hőségben jelentősen növekszik az ivóvízigény, erre az időszakra az ivóvízszolgáltatók most is előre készülnek, hogy biztosítani tudják a lakosság számára az egészséges ivóvizet – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) vasárnap a Facebook-oldalán.

A tárca közleményében azt írják:

A megnövekedett vízigény különösen jellemző a turisztikailag kiemelt térségekben és az agglomeráció azon részén, ahol az ingatlanok és a lakosság száma az utóbbi években ugrásszerűen nőtt.

A Balatonnál egy átlagos napon 70 ezer köbméter a kitermelt és felhasznált víz mennyisége, egy nyári napon ez 90 ezer köbméterre nő, és tartós hőség idején akár napi 130 ezer köbméter is lehet. A minisztérium közölte, hogy a szolgáltatók készülnek a következő napokban várható extra ivóvíz-igénybevételre, a vízbázisok megfelelő tartalékkal rendelkeznek. 

Ha esetleg mégis el fog fogyni a víz, akkor lajtos kocsival, zacskózott vízzel biztosítják a vízellátást.

A szolgáltatók emellett párakapukkal próbálják majd enyhíteni a hőséget. Felhívták arra is a figyelmet, hogy az extrém melegben jóval többet, akár 3-4 liter vizet is érdemes fogyasztani. 

A csapvíz a leggyakrabban ellenőrzött termékek közé tartozik Magyarországon, fogyasztása egészséges, ráadásul környezettudatos és pénztárcakímélő választás, jóval gazdaságosabb az üdítőknél.

– olvasható a közleményükben.

Ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy érdemes takarékoskodni a vízzel, arra kérik a lakosságot, hogy a hőségriadó idején ha igazán hideg vízre vágyunk, akkor érdemes azt a hűtőszekrényben hűteni, nem pedig kifolyatni, a locsoláshoz pedig

esővizet, kútvizet ajánlanak.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Belföld#hőhullám#meleg#forróság#technológiai és ipari minisztérium

Címlapról ajánljuk