Belföld

Márki-Zay szerint Orbán Viktor őszödi beszéde volt ez a hét, fel-alá jár a tömeg a belvárosban

Mohos MátéMohos Máté

2022. július 16. 17:01

A volt miniszterelnök-jelölt most kerül először középpontba a választások óta: a Mindenki Magyarországa Mozgalom a tüntetések ötödik napján a Parlament előtt tiltakozik a katatörvény módosítása ellen.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Szombat este öt órára szervezett tiltakozást a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom a a Margit híd budai hídfőjéhez.

Az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje a választások óta kikerült a figyelem középpontjából. A csütörtöki, MKKP-féle rendezvényen meglepetés volt a felszólalása, szombatra pedig már az MMM kötelékében szervezte saját eseményét. „Álljunk ki együtt a KATA-sokért, a tanárokért, a rendőrökért, az egészségügyi dolgozókért, a nyugdíjasokért és mindazokért, akiket a rendszer nyomorba dönt" – szól a rendezvény leírása.

Márki-Zay Péter a rendezvény utolsó felszólalója volt, a többi felszólalás a cikk lentebbi részén olvasható.

Márki-Zay először hősöknek nevezte azokat, akik eljöttek a tüntetésre a nyári melegben, amikor sokaknak „jobb dolga van”. Szerinte még a Fidesz szerint is veszélyes az, ha egy miniszterelnök a választások előtt ígérget, utánuk pedig adót emelt. „Hazudtak reggel, éjjel és este”. Szerinte Orbán Viktor őszödi beszéde volt ez a hét.

Szerinte a fideszes politikusok elismételték azon állítását, mely szerint „a rezsicsökkentés ebben a formájában nem fenntartható”, és a Fidesz az összes választási ígéretét megszegte. Szerinte Orbán Lúdas Matyiként kezdte pályáját, ma azonban már sokkal inkább Döbrögire emlékeztet.

Aki még mindig elhiszi a fideszes hazugságokat, az menthetetlen,

mondta. Szerinte Orbán Viktor megtehetné, hogy „visszavesz a lopásból”, de nem akar. „Orbán Viktor inkább a lopásra szavazott”. Szeirnte Orbán nem a kisembereket védi, csak a saját pénzét.

Felrótta, hogy a veszteséges repülőtársaságok ellenében a kaszinókat nem adóztatják meg. Sérelmezi, hogy az EU-ra fogták Orbánék, hogy nem kapnak a tanárok fizetésemelést. Beszéde közbena tömeg azt kezdte kiabálni, hogy „Orbán, takarodj!”, később pedig azt, hogy „Ébresztő!”

Azt mondta: „Minden nap választás van” és a jó és a gonosz között. Arra kérte a tömeget, hogy segítsenek mindenkinek minden nap meghozni ezt a választást. „Isten óvja a magyarokat,” köszönt el a tiltakozóktól. A tömeg ezután a nevét skandálta.

Az ország „kimerült a felelőtlen osztogatásban”

Az emberek negyedórával az esemény kezdete előtt kezdtek érkezni a képviselői irodaház előtti rakpartszakaszra, ekkor nagyjából százan lehettek a tudósítókkal együtt. A hangfalakból Márki-Zay beszédeinek részleteit játsszák. 

A rendőrök a Jászai Mari téren gyülekeznek 10-15 fős csoportokban. A tüntetők fél hat tájékára mindössze párszázan gyűltek össze. Ekkor lépett színre Márki-Zay Péter is. Kicsivel fél hat után kezdődtek el a beszéltek. Tüntetnek „mindazokért, akik az Orbán-rendszer áldozataivá váltak”. 

A Minden Fiatal Magyarországa (MFM) frissen megválasztott elnöke, Magyar Bence adott először beszédet. Arról beszélt, hogy pár napja a magyar emberek „felébredtek a választás óta tartó téli álmukból”. Azt mondta: „ordas arconcsapás” volt a katatörvény megváltoztatása.

Maradni kell azért, mert a rendszer azt akarja, hogy menjünk,

mondja a fiatalok szerepéről a tiltakozásokban. Szerinte az ország „kimerült a felelőtlen osztogatásban”. 

„Hol vannak a taxisok?”

Zeke László debreceni ügyvéd ezután arról beszélt: őt magát direkt módon nem érintik a jelenlegi problémát, de azért van itt, hogy ma majd másik, súlyos probléma jön, akkor mellette is szolidarítsanak. „Hol vannak a taxisok?”, teszi fel a kérdést, mert szerinte nekik is itt kellene lenniük, mivel ők „a legnagyobb haszonélvezői a törvénymódosításnak”.

Szerinte azoknak „kellene rájuk vetni az első követ, akik nem tanárok, de felvették a kockás inget”. Arról beszélt: nem szabad igazságtalannak lenni, másokat elítélni. „Ne hagyjuk, hogy megosszanak minket.”

A kata megváltoztatását jogellenesnek nevezte, mivel rendkívül rövid határidővel, egyeztetés nélkül rendelték azt el, ez pedig nem felel meg a jogbiztonság elvének.

Molnár Róbert, a Szeged melletti Kübekháza polgármestere volt a következő felszólaló. Felidézte, hogy egyszer egy belügyi államtitkár azt mondta neki, hogy „ha csendben leszel, lesz pénz”. Nemrég tíz Magyar Falu Programos pályázatát utasították vissza a kormánynál. Végül egy halotthűtőt sikerült kijárniuk.

A magyar emberekre nincs politikai akarat. A hazugságra, a lopásra van!

mondta. A kormány egyházpolitikáját is bírálta. „Itt mindenre van pénz, csak az emberre nincs.” Eddigre már nagyjából 1000-1500 ember gyűlt össze a helyszínen. 

Lakatos Béla roma aktivista arról beszélt: „Ha rám néztek, láthatjátok, hogy néz ki egy kitaszított”, mondta a volt iskolaigazgató, polgármester. „Tíz helyre adtam be a jelentkezésemet tanárnak, de nem vettek fel, mert annyi tanár van,” ironizál. Elmondta: ezután katás lesz, de most „ezt is elvették tőlem”.

Szerinte a romák „olyan elnyomásban vannak, amiből nem tudnak kijönni maguk.” Szerinte a helyi roma vezetők között is vannak, akik „nyomorban tartják” őket a Fidesz utasítására. Örül, hogy Márki-Zay három roma képviselőt is „bejuttatott” a parlamentben. „Nem is a pártjukhoz, hanem romaügyben” kell elhivatottnak lenniük.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője először megköszönte a pedagógussal kapcsolatos felszólalásokat. Arról beszélt: másképp kéne kormányozni, másképp kéne politizálni. Kritizálta az iskolaőrség bevezetését, szerinte inkább a tanárok fizetését kellene emelni. Szerinte 33 ezer tanár katázhat.

Az oktatásban ne csak a rinyáló pedagógusokat lehessen látni, akiknek állítólagosan három hónapos nyári szünetük van,

mondta, kiemelve, hogy a valóságban nincs ez így. Kérte, hogy a sztrájkoló tanárok mellett is álljanak ki a tüntetők. Szerinte a mostani rezsiárak mellett igazi hősök lesznek azok a tanárok, akik ezután is beleállnak a polgári engedetlenségbe.

A szervezők számítása szerint már 5-6 ezer ember lehet jelen. Hamarosan a tüntetők elszórva a Margit hídhoz vonulást szorgalmazták, de nem indultak el rögtön.

Vajda Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő a költségvetésről szólt. Arról beszélt: 5,2 százalékra várják az inflációt a jövő évi költségvetésben, miközben most 12 százalék körül van. “Bárki elhiszi, hogy a felére csökken?”, kérdezte. Navracsicsot “pitizésügyi miniszternek” nevezte. Szerinte „ha a kormány abbahagyná a lopást”, több uniós pénzt kapnánk.

Ha a kormány abbahagyná a lopást, jönne az uniós pénz. Vége az unortodoxiának, óriási kamatemelés jön. A háborús infláció blöff, ez fideszes választási infláció,

mondta.

A tömeg a rendezvény hivatalos vége után a Margit hídra vonult. Fél nyolc magasságában lementek az útra, és blokkolni kezdték az autós és villamosforgalmat. Zengett az „Orbán, takarodj”, és a „mocskos Fidesz”. Az RTL kollégája még egy lánybúcsús társaságot is kiszúrt:

Ezután a skandáló tömeg a Nyugati pályaudvar felé indult. Egyelőre nem lehetett látni a környéken rendőröket, kérdés, hogy hol tervezik megállítani a tömeget. Pár száz, vagy pár ezer ember vonulhat. A Nyugati után az Oktogon felé vették az irányt.

Innentől a Deák tér felé indult a tömeg, ahol a futárok megfogták a sokadalmat, és leállt a menetelés. Hamarosan azonban továbbindultak az Astoriára, ahol egy ideig nem tudták eldönteni, hogy a Blaha Lujza térre, vagy az Erzsébet hídra menjenek. Végül a Blaha mellett döntöttek, ahol a tömeg egy része meg is állt.

Ezután elindultak visszafelé a körúton. Inforációink szerint egy csoport a Margit hídra indult, hogy elfoglalja azt. Este fél tíz felé már halkultak a tüntetők, és még mindig nem lehetett tudni, mi a végcél.

Az első, spontán hídlezárás kedd délelőtt történt. Szerdán a Momentum szervezett tiltakozást a Parlament elé, a menet az esti órákban az egész belvároson végigvonult. Csütörtökön és pénteken a Kétfarkú Kutya Párt tiltakozott, szombat estére pedig Márki-Zay Péter mozgalma szervezett tiltakozást a szigorítás ellen, ami miatt százezrek fizethetnek több adót szeptembertől. Az eseményekkel az RTL Híradó is foglalkozott.

Nyitókép: Márki-Zay Péter / Facebook

#Belföld#kata#törvény#tüntetés#márki-zay péter#mindenki magyarországa mozgalom

Címlapról ajánljuk