Belföld

Több mint 700 millió forint értékben adna el ingatlanokat a belvárosi önkormányzat, ismerős nevek a lehetséges vevők között

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2022. július 15. 6:23

Tizenegy ingatlant értékesítene kedvezményes áron a fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzat – értesült az rtl.hu. Az összesen több mint 700 millió forintra becsült vagyon nem árverés útján cserélne gazdát, hanem a jelenlegi bérlők vásárolhatnák meg. A helyi képviselő-testület június 30-án már meg is szavazta az erről szóló előterjesztést, így kedvezményesen vehet egy ingatlant Rogán Antal miniszter szakkollégiumi ismerősének a cége, valamint az a vállalat is, amely korábban Vajna Tímea fánkbizniszében volt érdekelt. Az eladásra szánt irodák, raktárak és üzlethelyiségek bérlői több esetben is idén júniusban jelezték utoljára a vásárlási szándékukat, azaz kérelmük mindössze néhány nap alatt át is futott a rendszeren. 

Tizenegy belvárosi ingatlant (üzlethelyiséget, irodát, raktárt) adna el a jelenlegi bérlőknek az V. kerületi önkormányzat – tudta meg az rtl.hu. Információink szerint a kerület fideszes többségű képviselő-testülete a június 30-i zárt ülésen tárgyalta meg és fogadta el az erről szóló előterjesztést. 

Az ingatlanok forgalmi árából a helyi szabályozás szerint 10 százalékos kedvezmény jár, 

az összesen nagyjából 716 millió forint értékű csomagot ennek megfelelően 644 millió forintért adnák el.

A befolyt pénzt a kerület sajtóosztályának tájékoztatása szerint beruházásokra fordítanák, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mik lesznek ezek a fejlesztések. 

A forgalmi értéket és az ebből számított lehetséges vételi árat az előterjesztés szerint szakértői becslés alapján határozták meg.

Forrás: Belváros-Lipótváros hivatalos honlapja

Az ingatlanok területe összesen csaknem 1500 négyzetmétert tesz ki, egy négyzetméterért tehát átlagosan nagyjából 440 ezer forintot kell fizetni. Az árak ugyanakkor igen nagy szórást mutatnak: van például olyan iroda, amelyet 910 ezer forintos négyzetméteráron értékesítenének, de akad olyan raktárként funkcionáló pince is, amelyért 276 ezer forintot kérnek négyzetméterenként.  

Azt egyelőre nem tudni, hogy mindegyik bérlő él-e a kedvezményes vásárlás lehetőségével, de lapunk információi szerint az ingatlanokat használók korábban jelezték vételi szándékukat az önkormányzatnál. A kerület pedig igen gyors volt: 

több bérlő is júniusban nyújtotta be utoljára vásárlási ajánlatát, azaz esetükben néhány nap alatt meg is született a kedvező döntés. 

Ráadásul a képviselő-testület elé kerülő szakértői jelentés szerint 11 ingatlanból hét esetben csak 1-3 éve kötötték a bérleti szerződést.

Forrás: Önkormányzati szakértői jelentés

Az önkormányzat a helyi rendeletre hivatkozva az rtl.hu-val azt közölte: „a bérlővel terhelt nem lakás célú ingatlanok esetében a bérlők joga élni az elővásárlás jogával, így a bérlők által benyújtott vételi kérelem alapján indul az elidegenítés”. 

Több ismerős név is akad a bérlők, azaz a lehetséges vásárlók között. Egy több mint 200 négyzetméteres irodát vehetne meg például a Smart Lynx Kft., amely korábban több száz millió forintot nyert a Belvárostól úgynevezett okosparkolási rendszer kiépítésre. (Ez egyebek mellett arra képes, hogy megmutatja a felhasználóknak, hol van szabad parkolóhely.)

A cég vezetője Tábori Tamás. Egy Népszabadságnak adott korábbi nyilatkozatában 

Rogán Antal is megerősítette, hogy régebb óta ismerik egymást, Tábori Tamás ugyanis néhány évfolyammal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter alatt járt a Széchenyi Szakkollégiumban. 

A Népszava korábbi cikke szerint felesége Rogán Antal belvárosi polgármestersége idején osztályvezető volt a kerületnél. Tábori Tamás idén júliusban jelentős megbízást is kapott, ő lett ugyanis a 4iG cégcsoport egyik leányvállalatának a vezetője, a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. ügyvezetője. 

Az rtl.hu kérdésére Tábori Tamás azt közölte: „Feleségem már 2012 óta nem dolgozik az V. kerületi Polgármesteri Hivatalnak, azaz 10 éve sem közvetlen, sem közvetett módon nem vesz részt az önkormányzat tevékenységében. A tulajdonomban lévő Smart Lynx Kft. a szóban forgó nem lakáscélú ingatlan bérlőjeként a hatályos jogszabályoknak, és önkormányzati rendeleteknek megfelelően kérvényezte, hogy az ingatlanra vonatkozó elővásárlási jogával élhessen. Minden, az V. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő nem lakáscélú ingatlan bérlőjének lehetősége van az által bérelt ingatlan megvásárlását a rendeletben megszabott feltételek szerint kezdeményezni”.  

Tábori Tamás hozzátette: „a Smart Lynx Kft. tevékenysége, jelenlegi pozícióm, illetve feleségem 10 évvel ezelőtt megszűnt önkormányzati munkaviszonya semmilyen módon nem összeférhetetlen azzal, hogy a tulajdonomban lévő társaság a hatályos jogszabályoknak és önkormányzati rendeletben foglaltak szerint kérvényezze a bérelt ingatlan elővásárlásának jóváhagyását.”

Mindenesetre ha él a vásárlási jogával, akkor a becsült forgalmi értékhez képest a rendeletben meghatározott 10 százalékkal, azaz 18 millió forinttal olcsóbban veheti meg a Bajcsy-Zsilinszky úti irodát.

Ha nem is ilyen mértékben, de jól járhat a Vajna Tímea révén ismertté vált Mr. Funk Kft. is, amely az Október 6. utcában szerezhet meg egy pincét. Andy Vajna özvegye korábban ezzel a céggel próbált fánkozó hálózatot létrehozni Budapesten. Néhány éve kiszállt a vállalatból, üzlettársa, Gomez Norbert azonban a cégnyilvántartás szerint továbbra is megtalálható a kft. tagjai között. A Mr. Funk Kft. profilt váltott az elmúlt években, így fánkozás helyett már „lakó- és nem lakó épület építése” a cég fő tevékenysége. A vállalat a forgalmi értékhez képest 3,8 millió forinttal kevesebbért jutna a pincéhez.

Egy év bérlés is elég

A Tiéd a Belváros nevű ellenzéki frakció korábban úgy módosította volna a helyi rendeletet, hogy legalább öt évnyi bérlés után lehessen csak megvásárolni egy kerület tulajdonában lévő ingatlant. Az erről szóló javaslatukat azonban a Fidesz-KDNP nem fogadta be, így már egy év is elegendő ehhez.  

Olyan garanciákat kellett volna beépíteni a helyi szabályozásba, amely biztosan kiszűri azokat, akik csak nyerészkedés miatt akarják megszerezni valamelyik ingatlant 

– mondta az rtl.hu-nak Kovács Alex Gábor ellenzéki frakcióvezető. Szerinte ilyen garancia lehetne például az is, ha a vásárlás után egy bizonyos ideig nem lehetne értékesíteni a megvásárolt ingatlant. A mostani szabályozás szerint viszont az új tulajdonosok akár azonnal eladhatják azt, azaz ha találnak vevőt azonnal kereshetnek legalább annyit, mint amekkora kedvezményt kaptak a kerülettől.    

A képviselő-testület elé kerülő szakértői jelentés szerint a lehetséges vevők mindenben megfelelnek a rendeletben meghatározott feltételeknek, azaz nincs tartozásuk a kerület, az adóhatóság és a közműszolgáltatók felé sem. Ennek és a gazdaságosságra is kiterjedő vizsgálat alapján a szakértő arra tett javaslatot, hogy mindegyik, előterjesztésben szereplő ingatlant értékesítsék. Úgy tűnik azonban, a cégekre vonatkozó egyéb jellemzők kevésbé fontosak, az egyik ingatlan bérlője, a Sandras Mérleg Kft. a cégnyilvántartás szerint jelenleg végelszámolás alatt áll.  

Nyitókép: Róka László / MTVA

#Belföld#v. kerület#ingatlaneladás#rogán antal#szentgyörgyvölgyi péter#tiéd a belváros#kovács alex gábor#belváros#ma

Címlapról ajánljuk