Belföld

Egy új felmérés szerint a magyar közmédiát tartják a legkevésbé hitelesnek az EU-ban

rtl.hurtl.hu

2022. július 12. 17:20

Lengyelországban hasonló a bizalmatlanság a közmédiával szemben.

Az Európai Parlament megrendelésére mind a 27 uniós tagállamban reprezentatív felmérés készült a polgárok médiafogyasztási szokásairól, írja a hvg.hu.

Az európai válaszadók jobban bíznak a hagyományos médiacsatornákban és a nyomtatott sajtóban (illetve azok online változataiban), mint az online hírportálokban és a közösségi médiában. 

A megkérdezettek átlagosan 49 százaléka a közszolgálati tévétől és rádiótól vár hiteles tájékoztatást. Ezt követi a nyomtatott sajtó, melyet 39 százalékuk választott. Másrészről a válaszadók 27 százaléka tartja megbízható hírforrásnak a kereskedelmi tévéket és rádiókat. 

Lengyelország az egyetlen tagállam, ahol a kereskedelmi tévékben és rádiókban minden más hírforrásnál jobban bíznak az emberek. Magyarországon még ennél is radikálisabb elmozdulás figyelhető meg a hagyományos hírforrásoktól: a válaszadók negyede a közösségi médiában követett személyiségeket, csoportokat vagy barátokat jelölte meg legmegbízhatóbb hírforrásként, ezt követi a közszolgálati média és az online híroldalak (22–22 százalékkal), majd az írott sajtó (21 százalékkal).

A magyar közmédiába vetett 22 százalékos bizalom az EU-ban a legalacsonyabb, igaz, a lengyel 23 százalék sem sokkal több, jegyzi meg a lap. 

Ugyanakkor az EU többi országában az állam által fenntartott hírcsatornák a leghitelesebbek: Finnországban 73 százaléknyian gondolják így, de Svédországban, Portugáliában, Észtországban vagy Luxemburgban is 66–67 százalék ez az arány.

Nyitókép:  MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

#Belföld#eu#közmédia#hitelesség#hiteltelen

Címlapról ajánljuk