Belföld

Fideszes belharc állhatott az érdi megfigyelési ügy hátterében az ellenzéki városvezetés szerint – a rendőrségi nyomozás nem talált gyanúsítottat

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2022. július 12. 10:49

Elkészült az igazságügyi szakértő jelentése arról a lehallgatókészülékről, amelyet idén márciusban találtak az érdi polgármesteri hivatalban – értesült az rtl.hu. A vizsgálat szerint az eszköz néhány méteres távolságra továbbíthatta a hang és képanyagot, rögzítésre azonban alkalmatlan volt. A büntetőeljárásnak nincs gyanúsítottja, a helyi vezetést pedig arról tájékoztatta a rendőrség, hogy miután nem találtak olyan bizonyítékot, ami alapján azonosítható lenne az elkövető, felfüggesztették a nyomozást. A polgármesteri hivatal szerint nem zárható ki, hogy a berendezést még az előző, fideszes vezetés idején helyezték el egy belső konfliktus miatt.

Kamerával és mikrofonnal is rendelkezett, de amikor megtalálták feltehetően már nem működött az a lehallgatókészülék, amelyet idén márciusban fedeztek fel az ellenzéki vezetésű érdi városházán, az egyik polgármesterhelyettes irodájában – derült ki a rendőrség által felkért igazságügyi szakértő jelentéséből.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság az rtl.hu-val azt közölte: 

az eszköz 2-3 méter távolságra, élőben továbbíthatta a hangot és a képet, de rögzítésre, valamint az adatok mentésére alkalmatlan volt.  

Csőzik László polgármester márciusban azt mondta, azért vizsgálták át az irodát, mert gyanússá vált, hogy a helyiségben lévő két szpotlámpa közül az egyik kiégett, a másik pedig furcsa fényt árasztott magából. „A Pegasus-ügy óta mi is jobban tartunk attól, hogy megfigyelnek minket, ezért megkértünk egy szakértőt, nézze meg a lámpát. Végül ő találta meg a berendezést” – fogalmazott a városvezető.

Érdi lehallgatás: felfüggesztette a nyomozást a rendőrség
Az alpolgármester irodájában talált lehallgatókészülék

Az ügyben rendőrségi feljelentést tettek, majd tiltott adatszerzés gyanúja miatt nyomozás indult.

A büntetőeljárásnak jelenleg nincs gyanúsítottja, sőt, 

az érdi vezetést a rendőrség arról tájékoztatta, hogy a nyomozást is felfüggesztik, mert „az elkövető kiléte nem volt megállapítható”. 

Az indoklás szerint ugyanis „nem sikerült olyan személyi és tárgyi bizonyítékokat felkutatni, amelyek alapján az elkövető kiléte megállapítást nyerne”.

A rendőrség azt is megjegyezte, hogy ha az elévülési határidőn belül találnak gyanúsítottat, akkor folytatják az eljárást.

Érdi lehallgatás: felfüggesztette a nyomozást a rendőrség
Fotó: Csőzik László Facebook-oldala

A polgármesteri hivatal szerint nem zárható ki, hogy a megfigyelőberendezést évekkel korábban, akár még az előző, fideszes vezetés idején telepítették. Álláspontjuk szerint ezt támaszthatja alá az is, hogy a készülék már nem volt működőképes, amikor idén márciusban megtalálták. 

A helyi közéletben köztudott volt, hogy az előző ciklusban komoly belső feszültségek voltak az érdi Fideszben, nem zárható ki, hogy a kamera telepítése ennek a belső harcnak volt a része 

– írta az ellenzéki vezetésű település sajtóosztálya.  

„Bízunk benne, hogy az igazságügyi informatikusnak sikerült tisztáznia, mikor működhetett utoljára az eszköz, valamint hogy mikor gyárthatták, mert ez arra is rávilágíthat, mikor telepítették. Éppen ezért kérvényezni fogjuk, hogy adják ki számunkra a szakértői véleményt” – tették hozzá.

Miután márciusban megtalálták a lehallgatókészüléket, a rendőrség és egy szakértő is átvizsgálta az érdi polgármesteri hivatalt második emeletét, ezen a szinten működik ugyanis a polgármesteri kabinet, itt folynak a vezetői értekezletek, valamint itt található a két alpolgármester irodája is. Lapunk információi szerint nem találtak más eszközt vagy arra utaló bizonyítékot, hogy az alpolgármester szobájában fellelt megfigyelőberendezésen kívül másik is működött a hivatal második emeletén.

Nyitókép: Csőzik László Facebook-oldala

#Belföld#érd#lehallgató készülék#csőzik lászló#rendőrség#nyomozás#ma

Címlapról ajánljuk