Választás 2022

Lehallgató készüléket találtak az érdi polgármesteri hivatalban

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2022. március 29. 12:48

Az eszközt egy plafonon lévő ledes spotlámpában találták, Csőzik László polgármester feljelentést tett a rendőrségen.

Néhány nappal ezelőtt egy kamerából és egy egy mikrofonból álló lehallgató készüléket találtak az érdi polgármesteri hivatal titkárságán, az egyik alpolgármester irodájában – értesült az rtl.hu.

Csőzik László polgármester a Facebookon azt írta az esetről, hogy 

az eszközt az egyik plafonon lévő ledes spotlámpában találták, az ügyben pedig feljelentést tett a rendőrségen. 

„Ami első blikkre megállapítható: a kémkamera vette a szobában zajló eseményeket. Ami drámaibb: a kamera pont az asztalon lévő számítógép felett volt, tehát akár a begépelt jelszavakat is venni tudta. Remélem, a nyomozás kideríti, ki és miért szerelte fel, hogyan és kinek továbbította a jeleket” – írta.

A városvezető azt is megjegyezte, hogy szerinte ilyesminek 33 évvel a rendszerváltás után nem lenne szabad megtörténnie. 

De hogy őszinte legyek, az elmúlt évek megfigyelési botrányai – különösen a Pegasus-szoftver bevetése – után engem már semmi nem lep meg 

– tette hozzá.

Frissítés: 

„Az vált gyanússá, hogy a két szpotlámpa közül az egyik kiégett, a másik pedig furcsa fényt árasztott magából. A Pegasus-ügy óta mi is jobban tartunk attól, hogy megfigyelnek minket, ezért megkértünk egy szakértőt, nézze meg a lámpát. Végül ő találta meg a berendezést” – mondta az rtl.hu-nak Csőzik László polgármester.

Mint mondta, maga a műszer amatőrnek tekinthető, online áruházakban bárki megveheti, de az egyik szakértő azt mondta nekik, hogy a beszerelés minősége már profi munka volt. 

Egy másik szakértő pedig azt állapította meg, hogy működött az eszköz, és alkalmas volt arra, hogy jelet továbbítson. Ennek hatására tettem feljelentést 

– tette hozzá a polgármester.

Azt természetesen nem lehet tudni, hogy ki rakta oda a műszert, Csőzik László szerint egyelőre szűkíteni sem lehet a lehetséges elkövetők körét, így a találgatásoknak „csak a fantázia szab határt”.

A polgármester azt mondta, hogy a szakértők szerint a berendezés kétféleképpen továbbíthatta a jeleket: vagy a wifire csatlakozva, vagy egy közeli, 50-100 méteren belül kialakított fogadóállomáson keresztül. Úgy vélte, akkor lehet majd közelebb jutni az elkövetőhöz, ha ez utóbbi módszer szerint működött a műszer. Csőzik László egyébként – szintén a szakértők véleményére hivatkozva – azt mondta, a berendezést valószínűleg nagyjából másfél éve, de az is lehet, hogy pár hónapja szerelték fel, azt viszont nem lehet tudni, hogy mindvégig működött-e, vagy csak időnként.

A polgármester mindenesetre azt mondta: átvizsgálják a teljes hivatalt.

Az rtl.hu kérdésére a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy ismeretlen tettes ellen nyomoznak tiltott adatszerzés bűntettének gyanúja miatt az ügyben március 29-én tett feljelentés nyomán.

A rendőrség lefoglalta az eszközt, amelyet igazságügyi szakértői vizsgálatra továbbít. Bővebb tájékoztatást egyelőre nem adnak.

Nyitókép: Csőzik László Facebook-oldala

#Választás 2022#lehallgató készülék#érd#csőzik lászló#ma

Címlapról ajánljuk