Belföld

A tanárok sztrájkjogát korlátozó törvény megsemmisítését kéri az ellenzék az Alkotmánybíróságtól

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. július 9. 12:22

Az ellenzéki pártok szerint a kormány lényegében megtiltotta a tanároknak, hogy éljenek az alaptörvényben rögzített jogukkal.

A pedagógusok sztrájkjogának ellehetetlenítését tartalmazó szabályozás megsemmisítését kérve az Alkotmánybírósághoz fordultak ellenzéki országgyűlési képviselők, közölte a beadványt kezdeményező MSZP társelnöke szombaton az MTI-vel.

Kunhalmi Ágnes közleményében azt írta, hogy a kormány javaslatára az Országgyűlés kiüresítette a pedagógusok sztrájkhoz való jogát, lényegében megtiltva számukra, hogy sztrájkoljanak.

„A kormány javaslatára megszavazott törvénymódosítás teljességgel elfogadhatatlan, az ugyanis gyakorlatilag megfosztja a pedagógusokat a sztrájkhoz való jogtól, megfosztja őket attól a lehetőségtől, hogy érdekeik érvényesítése érdekében nyomást gyakorolhassanak munkáltatójukra” – fogalmazott Kunhalmi Ágnes.

Az MSZP ezért kezdeményezte, hogy a demokratikus pártok ellenzéki képviselői kérjenek utólagos normakontrollt.

„Az Alkotmánybírósághoz arra hivatkozva küldtük be a törvény szövegét, hogy az sem a magyar Alaptörvénynek, sem a magyar alkotmányos hagyományoknak, sem a nemzetközi szerződéseknek és a bírói gyakorlatnak nem felel meg” – áll az MSZP-s képviselő közleményében.

Jobbik: tanárok nélküli iskolakezdés fenyeget

„Akár tanárok nélkül is kezdődhet az iskolaév” – jelentette ki szombati online sajtótájékoztatóján Brenner Koloman, a Jobbik frakcióvezető-helyettese. A jobbikos politikus szerint százával mondanak fel azok a tanárok, akik megelégelték, hogy megalázóan alacsony fizetésért kell európai összehasonlításban is kiemelkedő munkát végezniük. Ráadásul a tanárok fele ötven évnél idősebb, így ők nemsokára nyugdíjba vonulnak.

Az ellenzéki párt arra figyelmezteti a kormányt, hogy tudás- és értelmiségellenes politikája a magyar oktatási rendszerben is katasztrófához fog vezetni.

A Jobbik szerint a kialakult helyzetben a szülőknek is szolidaritást kell vállalniuk a sztrájkjogukkal élő pedagógusokkal, hiszen elengedhetetlen, hogy jól képzett szaktanárok oktassák a felnövekvő nemzedékeket.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Belföld#pedagógussztrájk#alkotmánybíróság#alaptörvény#sztrájkjog#ellenzék

Címlapról ajánljuk