Belföld

Halálos fenyegetésekig fajult egy Magyarországon terjedő tévhit

rtl.hurtl.hu

2022. július 8. 14:00

A jégkármérséklő rendszer több generátorkezelője halálos fenyegetést kapott, ezért több körzetben leállították a szolgáltatást.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleménye szerint egyre szélesebb körben terjed az a tévhit, amely szerint az országos jégkármérséklő rendszer tehető felelőssé a Kelet-Magyarországon kialakult súlyos aszályért, írja az MTI.

A jégkármérséklő rendszer több generátorkezelője halálos fenyegetést kapott, ezért a NAK az érintett körzetekben leállította a szolgáltatást. A kamara jelezte, hogy feljelentést tesz a fenyegetőzők ellen.

Hangsúlyozták: tudományosan bizonyított, hogy a jégkármérséklő rendszernek semmilyen hatása sincs a csapadékmennyiségre, az kizárólag a kialakuló jégszemcsék méretét képes befolyásolni. 

Megjegyezték, hogy az idén januárban és februárban is rendkívül kevés csapadék hullott, holott a jégkármérséklő rendszer csak április 15-től működik.

A jelenlegi extrém aszály globális időjárási viszonyokra vezethető vissza; a rendkívüli csapadékhiány nemcsak hazánkban, hanem Európa számos más országában - ott is, ahol nem működik jégkármérséklés - okoz problémát - hívta fel a figyelmet a NAK.

A jégkármérséklő rendszerrel a NAK számításai szerint évi több tízmilliárd forint kár előzhető meg. 

Nyitókép: Mónus Márton / MTI

#Belföld#jégkármérséklő rendszer#tévhit#fenyegetés

Címlapról ajánljuk