Belföld

Matolcsy Ádám diplomataútlevéllel utazott külföldre

rtl.hurtl.hu

2022. július 7. 9:30

A dokumentummal a vámvizsgálatot is el lehet kerülni.

Diplomataútlevéllel jár külföldre Matolcsy Ádám, a jegybankelnök fia – írja az Átlátszó.

A diplomataútlevéllel járó kiváltságok közt a vízummentes beutazást, a vámvizsgálat és sorban állás elkerülését, és a diplomáciai mentességet említi a portál. Az, hogy Matolcsy Ádámnak diplomataútlevele van, úgy derült ki, hogy a Direkt36 egy korábbi cikkében látható egy fotó, amelyen Matolcsy Ádám barátja, Somlai Bálint a ferihegyi kisgépes terminálról távozik, a képen pedig egy fiatal nő két útlevelet tart a kezében: egy bordót és egy zöldet.

Az Átlátszó közadatigényléssel fordult a Külügyminisztériumhoz, hogy megtudja, Matolcsy Ádámnak, Somlai Bálintnak vagy Matolcsy Ádám feleségének van diplomataútlevele. A veszélyhelyzetre való hivatkozással csak hónapok elteltével válaszoltak, de az kiderült, hogy a kérdésben említett három személy közül csak Matolcsy Ádámnak van diplomataútlevele, amit az 1998. évi XII. törvény. 12. § (2). alapján kapott.

A jogszabály kimondja, hogy „kizárólag utazásának időtartamára érvényes” diplomataútlevelet kaphat az a személy, aki a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke vagy a külügyminiszter megbízásából diplomáciai küldetéssel utazik külföldre, de az is, akinek ezt – „rendkívül indokolt esetben” – a külügyminiszter engedélyezte.

Azt nem tudni, hogy miért járt az okmány Matolcsy Ádámnak, de az Átlátszó megemlíti, hogy Dzsudzsák Balázs, a válogatott csapatkapitánya, Lénárd András, a Csíki Sör tulajdonosa, Habony Árpád, sőt a korrupciós ügy miatt börtönbe került Schadl György és felesége is kapott ilyet.

Az RTL Híradó még februárban számolt be arról, hogy Matolcsy Ádám elismerte: ő lakott abban a budai villában, amit 1,3 milliárd forintért vett meg a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványa.

Nyitókép (illusztráció): iStock / Getty Images Plus

#Belföld#matolcsy ádám#diplomata útlevél#útlevél#külügyminisztérium

Címlapról ajánljuk