Belföld

Elkezdett kiszáradni a Fertő tó az osztrákok félelmei szerint, de Mészáros Lőrinc segíthet

rtl.hurtl.hu

2022. július 5. 14:31

A tó egyes részein már hajók vesztegelnek a sárban.

Osztrák lapok szerint Ausztriának és Magyarországnak meg kell kezdeni az érdemi egyeztetéseket arról, hogyan fogják megmenteni a Fertő tavat a kiszáradástól, és biztosítani a terület vízellátását a magyar oldalról – számolt be a hírről a G7

A Wiener Zeitung szerint a tó vízszintje a mérések 1965-ös kezdete óta rögzített legalacsonyabb értékhez közelít: egyszer, 2003-ban volt ennél 4 centiméterrel alacsonyabb.

A nyári meleg és a szél általában őszre csökkenti le a tó vízszintjét, de idén már tavasszal alacsony volt a vízszint. Ez növeli a villámcsapás okozta tüzek kockázatát is, az előző hétvégén három hektáron égett a nádas az osztrák oldalon, a tüzet helikopterekről oltották.

Ráadásul bizonyos területeken már hajók állnak a sárban, és a fürdőzőket is figyelmeztetni kell, hogy ne ugorjanak a derékig sem érő vízbe.

A korábbi tervek szerint a Fertő tó vízkészletét a Mosoni-Dunából kellene pótolni a magyar kormány kiemelt vízügyi beruházásával, a jánossomorjai csatorna kiépítésével. Az osztrák és magyar termőföldek öntözése mellett a Lébény-Hanyi főcsatorna osztrák határig történő meghosszabbításával lehetne a Duna vizével pótolni a Fertő tó fogyatkozó vízkészletét.

A beruházást egy Mészáros Lőrinc közeli cég végzi, ráadásul a Fertő tó partjára éppen a Mészáros és Mészáros Kft. tervez vitorláskikötőt és százszobás szállodát egy államilag támogatott turisztikai beruházás keretei között. Ez ellen civil csoportok és a Magyar Tudományos Akadémia biológus akadémikusai is tiltakoztak.


Nyitókép: Nyikos Péter / MTI

#Belföld#fertő tó

Címlapról ajánljuk