Belföld

Bajor államminiszter Paksról: az orosz Roszatommal való együttműködés veszélyes függőséget okozhat

rtl.hurtl.hu

2022. július 4. 8:52

Bajorország aggodalommal szemléli a magyar demokrácia állapotát.

Magyarországon járt és Szijjártó Péterrel tárgyalt Melanie Huml, Bajorország államminisztere.

„Az, hogy a vezetéken szállított olaj felmentésben részesül az uniós embargó alól, főleg a magyar kérést veszi figyelembe. Ugyanakkor ez nem lehet indok arra, hogy kisebb erővel kövessük az orosz energiaszállításoktól való függetlenedés célját. És azt sem szabadna szem elől téveszteni, hogy az orosz Roszatom – egyébként Pakson is – részt vesz erőműprojektek megvalósításában. Itt szintén veszélyes egyoldalú függőségek keletkezhetnek, amiket geopolitikai eszközként lehet használni” – figyelmeztet a bajor politikus a Privátbankárnak adott interjújában.

A bajor miniszterasszony elmondta: „Vannak olyan dolgok, amelyeket Bajorországból aggodalommal szemlélünk. A független igazságszolgáltatás, szabad és fair választások, az alap- és emberi jogok érvényesülése, a független és plurális média, amely az ellenzék törekvéseivel is foglalkozik és azokat nyilvánosság elé viszi – ezek olyan elvek, amelyek nem alkuképesek, valamint egyesítenek és globálisan megkülönböztetnek minket más politikai rendszerektől, például Putyin Oroszországától.”

Melanie Huml szerint Magyarország továbbra is vonzó telephely, és jó kiindulási alappal rendelkezik a gazdasági kapcsolatok további fejlesztéséhez.

Eközben azonban nem szabad elfelejtenünk: a nálunk, Európában befektető vállalatok értékelik, ha politikai döntéseink kiszámíthatóak és transzparensek. Tudják, hogy befektetéseiket jogbiztonság illeti meg, vitás esetben pedig a bírák professzionálisan és függetlenül, a jog és a törvények alapján döntenek

– tette hozzá

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#roszatom#paks#putyin#erőmű

Címlapról ajánljuk