Belföld

Tetőomlás: még legalább egy hétig nem költözhetnek vissza a lakók

rtl.hurtl.hu

2022. június 29. 16:01

A megrongálódott autók tulajdonosai aligha számíthatnak gyors kártérítésre.

„Nincsenek pozitív híreim. Úgy tűnik, hogy az egész tetőszinten újra el kell hárítani a veszélyt, nem elég az utcafrontról eltávolítani a fémlemezeket és a párkánydarabokat, amik még fent maradtak” – mondta a hvg.hu-nak Soproni Tamás erzsébetvárosi polgármester a június 27-i, Jókai utcai tetőszerkezet-leomlással kapcsolatban. 

A VI. kerület vezetője úgy vélte, hogy

a legoptimistább forgatókönyv szerint jövő hét közepén költözhetnek vissza a lakók a házba. 

Az önkormányzat 50 ezer forint gyorssegéllyel segít, de Soproni Tamás úgy gondolja, hogy „a kárpótlás a kivitelező által is megtörténik”.

A ház lakóinak péntekig biztosítanak szállást egy közeli, a háztól alig 50 méterre lévő hotelben, de ezt meghosszabbítják, „ameddig szükséges”, csak egy másik, a kerületben lévő szállóba kell majd átköltözniük innen.

A lap szerint egyébként már eltakarították a törmelékek nagy részét a Jókai utca és az Aradi utca sarkán álló ház környékén. Az utca ház előtti szakasza viszont még szerdán délelőtt is le volt zárva, ott álltak a kilapított, szétroncsolt autók is.

Tetőomlás: még legalább egy hétig nem költözhetnek vissza a lakók
A tetőomlás utáni állapotok a Jókai utcában – Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Ezeknek a járműveknek a tulajdonosai csak abban az esetben számíthatnak gyors, adott esetben 3-4 hetet igénybe vevő kártérítésre, ha rendelkeztek teljes körű casco-biztosítással – mondta az MTI-nek Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkuszcég kommunikációs igazgatója. 

A többi autós az omlásért felelős cégtől vagy a társasház felelősségbiztosítása révén számíthat kártérítésre, azt követően, hogy megállapítják a felelőst. 

Miután nem közlekedési balesetben károsodtak a járművek, a kötelező biztosítás vagy a részleges casco alapján a biztosító nem téríti meg a költségeket.

Az alkuszcég szakembere úgy tudja, hogy az érintett 5-6 gépkocsi közül teljes körű cascója egynek volt; egy másik járműtulajdonos pedig részleges, csak törésre vagy lopásra érvényes szerződést kötött.

Az omlás felelősének megállapítása akár évekig is eltarthat ilyen esetben: előfordulhat, hogy egyik vagy másik, esetleg mindkét fél érintettségét kimondják, de az illető fellebbez.

Tetőomlás: még legalább egy hétig nem költözhetnek vissza a lakók
Fotó: Mihádák Zoltán/MTI

Ha a felelős nem rendelkezik olyan biztosítással, amely az ilyen típusú esetekre is kiterjed, polgári peres úton juthatnak pénzhez az érintettek – ismertette, utalva arra, hogy cégektől vagy lakóktól pénzhez jutni időigényesebb a folyamat.

A szakember azt javasolta minden érintettnek – a sérülteknek és az ingatlanjukat elvesztőknek is –, hogy alaposan nézzék át meglévő biztosítási szerződéseiket, a casco mellett a lakás- és az életbiztosításokat, továbbá a bankkártyákhoz kapcsolódó biztosításokat is, sok esetben ezek a termékek ugyanis ilyen típusú káreseményekre is védelmet nyújtanak.

Hétfő délelőtt leomlott és az utcára zuhant az átalakítás alatt álló Jókai utcai ház párkányfala, a balesetben négyen megsérültek, több parkoló jármű összetört. A VI. kerületi rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen, már több mint 30 embert hallgattak meg.


Nyitókép: Balogh Zoltán/MTI

 

#Belföld#tetőomlás#tetőszerkezet#statikus#építmény

Címlapról ajánljuk