Belföld

A Jobbik támogatja Hadházy Ákos megbüntetését

rtl.hurtl.hu

2022. június 28. 15:23

Brenner Koloman úgy vélte, szükség van retorzióra, ha valaki politikai okokból bojkottálja az eskütételt. Hadházy Ákos szerint mindig a Jobbik vagy az LMP vétózta meg, hogy az ellenzéki munkát áthelyezzék a Parlamenten kívülre.

A Jobbik egyetért azzal a fideszes javaslattal, hogy „ha valaki szándékosan, politikai céllal bojkottálja” a parlamenti eskütételt, annak „legyen retorziója”, idézte a 444.hu Brenner Kolomant, a párt vezérszónokát.

A politikus az Országgyűlésben azt mondta, egyedül az a problémájuk a kormánypárti ötlettel, hogy nem tisztázza, meddig kell esküt tennie annak, aki a ciklus közben kerül be a parlamentbe. 

A javaslat értelmében a megválasztott parlamenti képviselők nem kérhetnének tájékoztatást az állami szervek vezetőitől, és minősített adatokhoz sem férhetnének hozzá.

Kocsis Máté és Simicskó István frakcióvezetők javaslata jelenleg csak Hadházy Ákost érinthetné, a független országgyűlési képviselő ugyanis megkérdőjelezi a választások tisztaságát, ezért tiltakozásul nem ment be az Országgyűlés alakuló ülésére, azóta pedig Kövér László házelnök nem tűzte napirendre az eskütételét.

Emiatt nem vehet részt az Országgyűlés és az országgyűlési bizottságok ülésein, tanácskozási és szavazati jogát nem gyakorolhatja, indítványt nem nyújthat be, az Országgyűlés tisztségeire, illetve országgyűlési bizottságba nem választható meg, valamint nem alakíthat frakciót, és nem kap fizetést sem. Utóbbi problémát mérsékli, hogy adományokból hat millió forintot gyűjtött stábjának, így a nyár végéig biztosan folytatni tudja a munkát. 

Hadházy Ákos a Facebookon azt írta, úgy tűnik, „a Jobbik szerint vagy nem volt gond a választások körülményeivel (az ocsmány propagandagépezettel, a halott szavazókkal, a levélszavazásból kizárt külföldön dolgozó magyarokkal stb.), vagy úgy gondolják, a parlamenti díszpozíciókból lehet a legjobban küzdeni ez ellen”. 

A független politikus állítása szerint az elmúlt években többször szóba került, hogy az ellenzék minimalizálja a parlamenti munkát és ehelyett a parlamenten kívüli képviselői feladatokra koncentrál. „Sajnos az egység látszatának fenntartása miatt ezek a kezdeményezések mindig elhaltak, legtöbbször a Jobbik és/vagy az LMP vétója miatt. Az eredményt látjuk” – tette hozzá.

Nyitókép: Illyés Tibor / MTI

 

#Belföld#hadházy ákos#brenner koloman#jobbik

Címlapról ajánljuk