Karácsony Gergelyt is felhívta az ál-Vitalij KlicskoRTL.hu – Karácsony Gergelyt is felhívta az ál-Vitalij Klicsko
Belföld

Karácsony Gergelyt is felhívta az ál-Vitalij Klicsko

rtl.hurtl.hu

2022. június 25. 20:45

Különös történetről számolt be a minap a DW: mint írták, Franziska Giffey berlini polgármester 15 percig beszélgetett egy férfival, aki Vitalij Klicsko kijevi polgármesternek adta ki magát. Giffey-nek akkor kezdett el gyanús lenni, hogy egy deepfake-videóhívással van dolga, amikor az ál-Klicsko arról kérdezte, támogatnák-e őket egy kijevi melegfelvonulás megrendezésében. Mint kiderült, nem Giffey volt az egyetlen polgármester, akit átvertek.

Karácsony Gergely a Facebookon nemrég arról számolt be, hogy a berlini, madridi, és bécsi főpolgármester kollégáihoz hasonlóan őt is felhívta Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester – pontosabban valaki, aki pontosan úgy nézett ki és beszélt, mint ő. 

„Mivel a videohívásra való megkeresés egy a kijevi főpolgármesteri hivatal domainjét használó e-mail címről érkezett, és mivel korábban is kapcsolatban voltunk a kijevi polgármesteri hivatal munkatársaival, így nem volt okunk gyanúra. Noha a hívás nagy részében releváns, az Ukrajna elleni háborúval és menekültválsággal kapcsolatos beszélgetés folyt, a hívás végéhez közeledve több furcsa, gyanút keltően provokatív jellegű kérdés is elhangzott, ami miatt a hívást a tervezetnél jóval korábban be is fejeztem.”


Karácsony kollégái ezután beszéltek a kijevi főpolgármesteri hivatallal, ahol megerősítették, hogy csalás történt. 

„Minderről hivatalosan tájékoztatom a magyar titkosszolgálatokat felügyelő minisztert, és felkérem a Főpolgármesteri Kabinet Városdiplomáciai Csoportját, hogy az Ukrán Nagykövetséggel, a magyar nemzetbiztonsági szervekkel és a többi érintett európai nagyvárossal egyeztetett módon tárja fel a professzionális deepfake technológiát használó csalás részleteit. Az igazi Vitalij Klicskóval pedig hamarosan videóhívás keretében egyezetek” – tette hozzá a főpolgármester.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

#Belföld#karácsony gergely#vitalij klicsko#polgármester#kijev#videohívás#deepfake

Címlapról ajánljuk