Belföld

Veszélyhelyzet alatt nem lehetett, vasárnap több mint 70 településen lesz időközi választás

rtl.hurtl.hu

2022. június 25. 15:26

Van, ahol polgármestert, máshol önkormányzati képviselőt választanak.

Az ország több mint hetven településén rendeznek időközi polgármester- vagy önkormányzati képviselőválasztást vasárnap – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján közzétett adatokból. Azért lesz ilyen sok, mert a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet alatt nem lehetett időközi választásokat tartani, így nem volt lehetőség betölteni a halálesetek, lemondások vagy a testület önfeloszlatása miatt megüresedett pozíciókat.

Önkormányzati képviselőt választanak egyebek mellett Budapest VII. kerületében. A 4. számú választókerület képviselője, a DK-s Borka-Szász Tamás még 2020 októberében mondott le posztjáról, miután kiderült, hogy hivatali irodájában Bitcoin-bányászatra alkalmas számítógépeket üzemeltetett (a lopás miatt indított eljárást végül megszüntették, mivel a hivatalosan  az áramszámla növekedése nem érte el az 50 ezer forintot, a kárt pedig Borka-Szász megtérítette). Erről többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:


A főváros V. kerületében is rendeznek időközi választást, miután a 3. választókerület képviselője, a fideszes Pásztor Lajos áprilisban – életkorára és egészségi állapotára hivatkozva – lemondott. Az időközi választás érdekessége, hogy számos korábbi, sikertelen próbálkozása után függetlenként ismét elindul az egykori ifjú szocialista, majd szociáldemokrata Schmuck Andor is. Ő 2019-ben is próbálkozott a polgármester-választáson, de leginkább a nyugdíjasoknak programokat szervező Tisztelet Társasága révén ismert.

Polgármestert választanak Keszthelyen, mivel a Balaton-parti város korábbi vezetője, Nagy Bálint áprilisban országgyűlési mandátumot szerzett a Fidesz-KDNP színeiben. A posztra egyetlen jelölt van, a korábbi kormánypártin országgyűlési képviselő, Manninger Jenő. Az ellenzék nem állít jelöltet, Molnár Tibor, a Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület (KÉVE) alelnöke a 24.hu-nak azt mondta: egyszerűen senki nem mert kiállni, mert nem akarja kockáztatni a hírnevét, az egzisztenciáját.

Ugyancsak lemondás miatt rendeznek önkormányzati képviselőválasztást Eger 7. számú választókerületében, ahol korábban felbomlott az ellenzéki együttműködés. Itt az a helyzet alakult ki, hogy a korábban együttműködő ellenzéki pártoknak nem is lesz jelöltjük, mivel a DK és a Jobbik által támogatott Vermes Ádám még május végén visszalépett. A szavazólapon hatan szerepelnek majd, de csak kettejük neve mellett lesz pártlogó: a Fidesz-KDNP és a Mi Hazánk állított saját jelöltet.

Két körzetben is haláleset miatt kell időközi választást rendezni Nyíregyházán, miután egy kormánypárti és egy ellenzéki képviselő is a koronavírus-járvány áldozata lett. Ugyancsak haláleset miatt kell időközi képviselőválasztást tartani Újpesten, a 2. választókerületben, illetve Józsefvárosban, az 5. választókerületben.

Nyitókép: Nemes János / MTI

#Belföld#időközi választás#vii. kerület#veszélyhelyzet#szavazás

Címlapról ajánljuk