Belföld

Új nemzetiség akarja elismertetni magát Magyarországon, de még senki sem hallott róluk

rtl.hurtl.hu

2022. június 24. 21:37

Majd a Magyar Tudományos Akadémia és az Országgyűlés eldönti a kérdést.

A Magyar Közlönyben jelent meg pénteken, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hitelesítette a ciganos nemzetiség „honos népcsoporttá nyilvánításra irányuló kezdeményezést” – szúrta ki a hvg.hu.

Arról azonban, hogy kik azok a ciganosok, semmit sem lehet tudni. A név a hazai roma nemzetiségre használt cigányok kifejezésre hasonlít, ráadásul portugál nyelven így hangzik a romákra használt szó többes száma (cigano-ciganos).

Az NVB döntése egyelőre annyit jelent, hogy a kezdeményező Horváth József elkezdheti gyűjteni az aláírásokat. Ha pedig összegyűlik 1000 hiteles aláírás, akkor az országgyűlés köteles napirendre tűzni a kezdeményezést, és – a Magyar Tudományos Akadémia véleményét kikérve – dönteni, hogy elfogadja-e a ciganosok nemzetiségként való elismerését.

Legutóbb 2018-ban tárgyalt ilyen kezdeményezést az Országgyűlés. Akkor elutasították az orosz és a székely nemzetiség elismerését, elfogadva az MTA álláspontját, hogy a székelyek a magyar nemzethez tartoznak, az oroszok pedig nincsenek itt jelen legalább 100 éve, csak migrációs hullámokban érkeztek az országba.

Jelenleg a törvény tizenhárom magyarországi nemzetiséget ismer el: ezek a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán.

Nyitókép: A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épülete a Széchenyi István téren, távolabb a Parlament kupolája és tornyai. – Fotó: Jászai Csaba / MTVA

#Belföld#nemzetiség#magyar tudományos akadémia

Címlapról ajánljuk