Belföld

A Mol-vezérhez került a honvédelmi miniszter csehországi repülőgyára

rtl.hurtl.hu

2022. június 24. 7:25

Szalay-Bobrovniczky Kristófnak összeférhetetlenség miatt kellett megválnia a cégtől.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója áll az SI 13 Aero Zrt. mögött, amelynek az új honvédelmi miniszter eladta a cseh Aero Vodochody repülőgépgyártó cégben meglévő többségi részesedését – írja a Telex.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf Benkő Tibort váltotta a Honvédelmi Minisztérium élén. A Telex emlékeztet, hogy az új tárcavezető családja erősen beágyazott a 2010 utáni elitbe: felesége, Szentkirályi Alexandra korábban főpolgármester-helyettes volt, most kormányszóvivő, testvére, Szalay-Bobrovniczky Vince pedig ausztriai, finnországi és észtországi nagykövet volt, legutóbb pedig a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf korábban londoni nagykövet volt, Habony Árpádra pedig bajtársaként hivatkozott. 2019-ben a Transmashholding Hungary Kft-ben is részesedést szerzett, amit a Ganz és az orosz Transmashholding által Egyiptomnak legyártandó 1300 vasúti kocsi teljesítésére hoztak létre. Érdekeltségeitől miniszteri kinevezése után összeférhetetlenség miatt meg kellett válnia.

A magyar kormány korábban 12 könnyű sugárhajtású repülőgépet vett az Aero Vodochodytól pilóták képzésére és felderítésre. Áprilisban Szentkirályi Alexandra a Kormányinfón érvelt amellett, hogy szerinte nem összeférhetetlen, hogy az állam repülőgépeket vesz férje cégétől, miközben Szalay-Bobrovniczky Kristóf cége állami kezességvállalással kapott 53 milliárdos hitelt.

Nyitókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf – Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

#Belföld#aero vodochody#szalay-bobrovniczky kristóf#hernádi zsolt#összeférhetetlenség

Címlapról ajánljuk