Belföld

Pulzus Kutató: Az ország lakosságának 69 százaléka ellenzi a főispánok és a vármegyék visszahozását

rtl.hurtl.hu

2022. június 23. 20:02

A többség nem akar visszafordulni a múltba a közvélemény-kutatás szerint.

A Pulzus Kutató az ATV megbízásából felmérte, hogy a lakosság hány százaléka támogatja a kormánypárti javaslatot, hogy a megyéket vármegyékre, a kormánymegbízottakat főispánra neveznék át.

Az eredmények szerint a megkérdezettek többsége, 69 százalékos arányban nem támogatja az átnevezéseket, mert „nem kell visszafordulni a múltba”.

A megkérdezettek 22 százaléka viszont támogatja a javaslatot, mert „ez a történelmi hagyományunk”. 9 százaléknyian pedig nem tudtak választ adni a kérdésre.

A kutatás szerint a nők valamivel nagyobb arányban ellenzik az átnevezést, mint a férfiak: előbbiek 74 százaléka szerint nincs szükség átnevezésre, míg utóbbiaknak 64 százaléka gondolja így. 

Életkor szerinti felosztásban a középkorú és idősebb korosztályhoz tartozók találják leginkább feleslegesnek az intézkedést: a 39 évesnél idősebbek összességében 71 százalékban válaszoltak nemmel.

A lakóhely típusa szerint már nincsenek nagy eltérések, a többség a megyeszékhelyeken, a fővárosban és a falvakban is ellenzi az átnevezéseket.

Nyitókép: A Somogy Megyei Kormányhivatal 2,3 milliárd forintból korszerűsített központi épülete Kaposváron az átadás napján, 2021. június 3-án. – Fotó: Varga György / MTI

#Belföld#vármegye#főispán#közvélemény-kutatás

Címlapról ajánljuk