Belföld

A kormányhatóság szerint Brüsszel akadályozza a fiatalok védelmét

rtl.hurtl.hu

2022. június 23. 15:24

A szakhatóság szerint az Európai Bizottság miatt nem lehet szabályozni a hevítéssel fogyasztható gyógynövényeket.

Az Európai Bizottságot tette felelőssé csütörtöki, „Brüsszel akadályozza a fiatalokat védő törvénymódosítást” című közleményében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága a hevítéssel fogyasztható gyógynövénytermékek szabályozásának akadályozása miatt. 

A szakbizottság „elutasította Magyarország sürgősségi kérelmét, hogy egy törvénymódosítási csomag elfogadásával gyorsan reagálhasson a hevítéssel fogyasztható gyógynövénytermékek szabályozására. A bürokratikus lépés ellenére a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) következetes álláspontja változatlan: a hatóság továbbra is minden rendelkezésére álló jogi eszközzel fellép a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása, egészségük védelme, valamint a legális piac védelme érdekében” – írták az MTI szerint.

A jogszabály-módosítást szerintük  az indokolja, hogy egyre népszerűbbek a hevítéses technológiával fogyasztható, különféle növényi, gyógynövényi alapanyagokból készült termékek, amelyek a hasonló dohánytermékek alternatívájaként jelennek meg. Kockázatot jelent, hogy ezek a termékek jelenleg a zárt dohány-kiskereskedelmi rendszeren kívül kerülnek forgalomba, 

így a fiatalkorúak által is, szabadon hozzáférhetők, ráadásul az interneten keresztül is megvásárolhatók.

Megjegyezték: az ilyen dohányzási célú gyógynövénytermékek egyre növekvő keresletén túl jelentős kihívást jelent a hatóság számára egy új típusú eldobható elektronikus cigaretta, az Elf Bar illegális kereskedelme elleni fellépés is, amelynek legfőbb kockázati csoportját szintén a fiatalok alkotják.

Ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a hatóság több akciót is szervez, hogy ezt a fiatalok körében is népszerű terméket kiszűrje a feketepiacról. A hatóság emellett az iskolás korosztály körében országos figyelemfelkeltő kampányt kezdeményez a nyári táborokban, ősztől pedig az általános és középiskolákban, írták.

A manórudak kultuszával korábban a Fókusz is foglalkozott:

Nyitókép: Fókusz

#Belföld#elf bar#manórúd#brüsszel#nav#hatóság#európai bizottság

Címlapról ajánljuk